.: COUNTLESS THANKS TO :.

Monday, July 15, 2013

KOLOSTRUM

Kolostrum [English : colostrum]

Susu awal untuk bayi mamalia.

Kalau manusia, susu dalam peringkat ini, tak rupa macam susu biasa yang dilihat, sebaliknya lebih kepada cecair likat pekat berwarna coklat yang sering disalah anggap sebagai nanah atau benda kotor dan sering dibuang, pada masa kurangnya pendedahan tentang penyusuan susu ibu dulu-dulu.

Kolostrum yang sedikit ini merupakan makanan yang paling sesuai, lengkap dan CUKUP untuk bayi baru lahir. rendah kandungan lemak, tinggi karbohidrat, protein dan antibodi untuk memastikan bayi sihat.

Kolostrum sangat mudah dihadam dan diserap oleh sistem usus anak yang masih terlalu muda untuk memproses makanan lain, akan membuatkan anak mudah membuang air besar, sekaligus menggalakkan penyingkiran bilirubin berlebihan dan membantu mengelakkan anak mengalami jaundis.

Memang jumlahnya sedikit [boleh dipicit dengan tangan, menggunakan sudu teh plastik sebagai bekasnya dan terus disuapkan kepada anak], tapi super-packed dengan pelbagai khasiat yang diperlukan untuk bayi. sesuailah dengan ukuran perut bayi yang masa tu sebesar guli kecil saja [muatannya cuma 5-7ml sahaja pada hari pertama dan beransur berkembang jadi 0.75ml-1oz pada hari ketiga].

Kolostrum biasanya terhasil pada peringkat trimester terakhir kehamilan tapi mak-mak tak perlu risau kalau tak simpan susu itu - kolostrum baru akan terhasil sebaik sahaja anak dalam kandungan dilahirkan.

Lepas tu, kita ada kolostrum dari lembu pula.

Memandangkan kita maklum bahawa kolostrum terhasil sebaik saja bayi dilahirkan, keadaan yang sama juga berlaku bila lembu beranak, kan?

Kita juga biasa ditemukan dengan produk-produk yang ada kolostrum.

Sekaligus membuatkan aku terfikir, kalau dah susu awal untuk anak lembu kita yang dapat melalui pelbagai produk, takkah macam,... kejamnya kita ni?  Walaupun aku ragu-ragulah banyak mana sangatlah jumlah kolostrum yang dapat dikumpulkan untuk dicampur dalam barangan digunakan manusia kan, tapi konsepnya masih,... agak kejamlah pada aku. Sebab susu awal ni untuk bayi lembu.  Kita pulak guna... Padahal banyak lagi benda lain boleh ditelan kan?

@_@


No comments: