.: COUNTLESS THANKS TO :.

Sunday, March 31, 2013

KAEDAH MELAHIRKAN PUNCA SUSU IBU TAK ADA?

Soalan :- 

Adakah cara melahirkan anak, membuatkan susu ibu tak boleh dikeluarkan? Terutama yang bersalin cara pembedahan, bolehkah menyusukan anak? Sebab pernah jumpa orang yang bersalin cara caesarian, tak keluar pula susunya? 

 Jawapan :- 

Melahirkan secara pembedahan, walaupun boleh menjejaskan penyusuan susu ibu pada peringkat awal selepas kelahiran, tapi tidaklah sampai menjadi punca susu tak keluar langsung. 

Sebaliknya, faktor-faktor seperti di bawah yang boleh menjadikan susu tak keluar :) 

1. Tak set mindset. 

Bila tak set mindset, keazaman jadi sangat lemah. nak tapi tak sanggup. Sebab nak saja, tanpa sanggup, susah benda nak jadi kan? 

2. Tak ada ilmu PSI. 

Padahal semuanya di hujung jari kita sekarang, ada banyak ilmu PSI di internet. antara website yang boleh dimanfaatkan adalah seperti www.babycenter.com atau www.kellymom.com 

3. Tak yakin dengan diri sendiri boleh susukan anak. 

Sebab tengok iklan susu tiruan macam best je. Dan terdetik ideologi seperti "benda halal juga... lagipun barang tu kalau tak elok untuk kesihatan, takkan la gomen bagi jual untuk bagi kat baby minum kan?" memang halal, tapi, cuba cari pro dan kontra susu tiruan, kesannya kepada kesihatan jangka panjang anak, dsb. 

4. Membenarkan orang lain mempengaruhi minda &niat kita [sebab tu penting nombor 2 dalam membantu nombor 1, sebab ilmu kan suluh hidup?] 

Antara cara yang boleh membantu kita melawan dengan cara yang tak kasar sangat kat orang-orang yang suka sangat menjatuhkan usaha kita ni [paling dekat dengan kita adalah family sendiri ataupun family suami] adalah, sentiasa bagitahu suami yang kita nak susukan anak dengan susu kita sendiri, minta sokongan dia supaya setiap kali family suh bagi susu tiruan suami boleh tarbiyah meke mana yang patut ke kan. 

5. Tak establish penyusuan dengan skin to skin sebaik sahaja baby dilahirkan dan tak usaha langsung buat lepas tu bila dapat baby [cam ada kes baby segera diasingkan daripada ibu sebab masalah-masalah yang tak dapat dielakkan] 

Terutama bagi kes yang anak jaundice [asyik tidur saja] atau yang dalam NICU, ibu perlu rajin-rajin rangsang susu. jangan jadikan alasan tak memerah susu langsung. 

Jadi kesimpulannya : 

Cara melahirkan, keturunan, bentuk puting - BUKAN punca susu tak keluar.  Penyusuan susu ibu adalah 90% mindset, 10% saja teknikal.

Kalau gitu, cemane perempuan yang tak melahirkan dan mengambil anak angkat yang mereka susukan, boleh ada susu pula? 

Moh kita pikior kejap. 

Ada juga kes orang tak boleh menyusukan sebab kecederaan parah kepada kelenjar susunya tapi kes macam ni, rasanya macam, 1 dalam berjuta kot. 

Maka, yakinlah kepada diri anda ya. kalau Tuhan buat kita survive proses mengandung dan melahirkan [padahal kalau bersalin tak normal pun, ingat nyawa takleh melayang ke meh?], takkan la Dia tak siapkan bekalan untuk anak kita? renung balik kisah Maryam ibu Nabi Isa a.s. keseorangan di gurun, bawah pokok kurma je, lahirkan anak sorang-sorang... cuba renung balik... kita pulak bersalin, sepasukan orang nolong kita... dari proses sebelum melahirkan, semasa melahirkan, selepas melahirkan, kita rileks saja... tak ke untung banyak dah kita... 

Anak kita, tanggungjawab kita, masa depan kita. Mari, sama-sama kita usaha :)


No comments: