.: COUNTLESS THANKS TO :.

Sunday, March 31, 2013

GREAT MOVE, REALLY *SARCASM KICKED IN*

We only met by chance, which would be like,... 2-3 times a year. We're not that close but we inevitably, not by choice, know each other. Both of us have no importance towards each other, too, but as a gesture of respect and sportsmanship, i'd extend my hand, asking for your latest updates, just for the sake of saying hi.

And you asked me if i'm expecting number 2.

Great move, fat S.

I was just amazed that you managed to carry your own big, heavily-pregnant-but-not-actually-pregnant-'cause-you've-always-been-that-big-but-nobody-actually-cares figure to the event.

That's a great, self-motivating move, i guess.

Good to know it's doing you good, but it's just not for me.

I won't ask if someone i am close to if she's expecting, let alone the ones i rarely meet.

But you?

Some class you've got there huh?
 
Ironically.
 
 

"FIRST TIME JADI MAK" - RELEVANKAH?

Ramai yang aku jumpa/terbaca komen atau posts di Facebook yang akan memberikan jawapan ni setiap kali ditanya kembali, kenapa benda remeh pun ditanya di FB sedangkan maklumat banyak boleh dijumpai di serata ceruk celah bedah Internet.

Jawapan ini cukup cliche terutamanya bila tiba bab PSI. 

Relevan lagikah jawapan ini, atau aku saja yang nampak ini adalah jawapan selamat bagi mempertahankan diri sendiri yang tak berusaha memanfaatkan penggunaan Internet dalam mencari jawapan segala kemusykilan di hati sebab life mereka sibuk.

Hehehehe. Mereka je la sibuk ya?

Maaf, aku tak dapat menerima jawapan di atas sebagai satu jawapan, sebaliknya aku nampak cuma alasan saja.

Kalau gitu, tak pernah menikah pun, tapi tahu saja bab kahwin, tak ada pula alasan "first time jadi isteri orang" kan?

Tak tau la kot aku saja yang tak pernah perasan ada je orang yang suka jawab gitu pulak, bila tiba bab nikah kahwin [nikah dulu, baru boleh kahwin, kan? *wink wink*]

Ngadap FB semedang boleh saja. Tapi bab cari ilmu di hujung jari, tak mahu pula, sedangkan Google saja pun boleh. Taip je apa pun, insyaAllah muncul le jawapannya.

Jadi maaf, aku memang tak boleh nak terima andai ada yang berselindungkan jawapan tu sebagai cara menghalalkan apa saja yang mereka buat.

Even though talk is cheap, sorry - I ain't buying that BS. 

Nak seribu daya. Tak nak? Satu 'dahlah' pun dah cukup, kan?

Hehehehe.

Nabi dah pesan, "Tuntutlah ilmu sampai ke negeri China"

Bukannya kena pergi China pun sekarang ni kan, duduk saja mengadap Internet dan taip saja apa kata kunci. Bukan tak pernah aku taip "kenapa bayi saya menangis" kat search Google tu.

Jadi, marilah kita berubah ke arah lebih baik. Manfaatkan Internet ke tahap yang lebih baik juga, bukan sekadar bersosial di FB saja, atau mencari video di Youtube sebab tak berapa nak keluarkan duit beli DVD untuk tengok di rumah saja dengan famili...

Jangan mare aaah.


KAEDAH MELAHIRKAN PUNCA SUSU IBU TAK ADA?

Soalan :- 

Adakah cara melahirkan anak, membuatkan susu ibu tak boleh dikeluarkan? Terutama yang bersalin cara pembedahan, bolehkah menyusukan anak? Sebab pernah jumpa orang yang bersalin cara caesarian, tak keluar pula susunya? 

 Jawapan :- 

Melahirkan secara pembedahan, walaupun boleh menjejaskan penyusuan susu ibu pada peringkat awal selepas kelahiran, tapi tidaklah sampai menjadi punca susu tak keluar langsung. 

Sebaliknya, faktor-faktor seperti di bawah yang boleh menjadikan susu tak keluar :) 

1. Tak set mindset. 

Bila tak set mindset, keazaman jadi sangat lemah. nak tapi tak sanggup. Sebab nak saja, tanpa sanggup, susah benda nak jadi kan? 

2. Tak ada ilmu PSI. 

Padahal semuanya di hujung jari kita sekarang, ada banyak ilmu PSI di internet. antara website yang boleh dimanfaatkan adalah seperti www.babycenter.com atau www.kellymom.com 

3. Tak yakin dengan diri sendiri boleh susukan anak. 

Sebab tengok iklan susu tiruan macam best je. Dan terdetik ideologi seperti "benda halal juga... lagipun barang tu kalau tak elok untuk kesihatan, takkan la gomen bagi jual untuk bagi kat baby minum kan?" memang halal, tapi, cuba cari pro dan kontra susu tiruan, kesannya kepada kesihatan jangka panjang anak, dsb. 

4. Membenarkan orang lain mempengaruhi minda &niat kita [sebab tu penting nombor 2 dalam membantu nombor 1, sebab ilmu kan suluh hidup?] 

Antara cara yang boleh membantu kita melawan dengan cara yang tak kasar sangat kat orang-orang yang suka sangat menjatuhkan usaha kita ni [paling dekat dengan kita adalah family sendiri ataupun family suami] adalah, sentiasa bagitahu suami yang kita nak susukan anak dengan susu kita sendiri, minta sokongan dia supaya setiap kali family suh bagi susu tiruan suami boleh tarbiyah meke mana yang patut ke kan. 

5. Tak establish penyusuan dengan skin to skin sebaik sahaja baby dilahirkan dan tak usaha langsung buat lepas tu bila dapat baby [cam ada kes baby segera diasingkan daripada ibu sebab masalah-masalah yang tak dapat dielakkan] 

Terutama bagi kes yang anak jaundice [asyik tidur saja] atau yang dalam NICU, ibu perlu rajin-rajin rangsang susu. jangan jadikan alasan tak memerah susu langsung. 

Jadi kesimpulannya : 

Cara melahirkan, keturunan, bentuk puting - BUKAN punca susu tak keluar.  Penyusuan susu ibu adalah 90% mindset, 10% saja teknikal.

Kalau gitu, cemane perempuan yang tak melahirkan dan mengambil anak angkat yang mereka susukan, boleh ada susu pula? 

Moh kita pikior kejap. 

Ada juga kes orang tak boleh menyusukan sebab kecederaan parah kepada kelenjar susunya tapi kes macam ni, rasanya macam, 1 dalam berjuta kot. 

Maka, yakinlah kepada diri anda ya. kalau Tuhan buat kita survive proses mengandung dan melahirkan [padahal kalau bersalin tak normal pun, ingat nyawa takleh melayang ke meh?], takkan la Dia tak siapkan bekalan untuk anak kita? renung balik kisah Maryam ibu Nabi Isa a.s. keseorangan di gurun, bawah pokok kurma je, lahirkan anak sorang-sorang... cuba renung balik... kita pulak bersalin, sepasukan orang nolong kita... dari proses sebelum melahirkan, semasa melahirkan, selepas melahirkan, kita rileks saja... tak ke untung banyak dah kita... 

Anak kita, tanggungjawab kita, masa depan kita. Mari, sama-sama kita usaha :)


Saturday, March 30, 2013

300313 - MIGRAIN

Mak diserang migrain menggila.
Cik Anis mengurutkan kepala.
Keluar segala angin berdua.
Datang dia dilanda curiga.

Merengek seolah memberitahu rasa.
Risau, bimbang semua ada.
Kepala mak dipeluknya segera.
Mengharapkan urutan dihentikan serta-merta.

"Sayang, mak sakit kepala.
Cik Anis urutkan ya.
Sekejap saja biar lega.
Main ya kat sana"

Seketika dia yakin pula.
Dilepaskan kepala dari dakapannya.
Mungkin jelas pada fahamannya.
Diurut untuk lega, selesa.

Sesi urutan bersambung semula.
Bersahut-sahutan sendawa, angin keduanya.
Entah apa yang mengganggunya.
Dia datang merengek semula.

Mak bangkit, fahamlah sudah.
Risau terpalit serata wajah.
Bahu mak didakap resah.
Rengekan reda bertukar mendesah.

Mungkin melepas rasa hati.
Bimbang mak sakit lagi.
Dia lantas menyerah diri.
Menenangkan diri dengan menyusui.

Terpejam-pejam mata dalam nikmat.
Baju mak digenggam erat.
Sakit kepala yang ketat.
Beransur-ansur kurang, bantu sihat.

Terima kasih wahai kesayangan.
Atas perhatian yang diberikan.
Moga Dia bantu pahatkan.
Agar nikmatNya ini berterusan.

300313 - SELAMAT TINGGAL, QUARTERS PERTANIAN

Sabtu yang panjang. Hujung minggu yang pendek.

Hmm.

Selamat tinggal Quarters Pertanian, Jalan Sultan Salahuddin, Kuala Lumpur. Tempat jatuh lagi kan dikenang, inikan pula tempat bermain.

Kampung nan hijau yang tebal hutan di kelilingnya di tengah-tengah ibu kota Malaysia.

Dingin airnya di tengah hari, memang boleh menggigil tapi rasa segar sungguh bila mandi.

Terik mentarinya mengering dan mematikan kuman-kuman pada kain jemuran yang mudah ditebar keliling rumah dek mewahnya kawasan bertanah berumput berbukit bercerun, pilih saja mana tempat nak digantung jemuran.

Bila malam gamat bunyi orkestra Tuhan, sesekali terseling bunyi salakan atau lolongan anjing atau brek kecemasan kereta yang melalui selekoh di 'jalan dalam menuju ke Tugu Negara dari simpang Istana Selangor.

Jalan Sultan Salahuddin yang banyak menyimpan pelbagai kenangan. Kiri kanan jalannya dan kawasan sekeliling penuh pohon pelbagak jenis seolah-olah tunduk gemalai menyambut kedatangan kita dan melambai mesra mengucapkan selamat tinggal setiap kali kita beransur pulang, menuju ke hiruk-pikuk ibu kota Kuala Lumpur yang tak sampai lima minit pun, kalau tak sesak di sepanjang kawasan Kementerian Kerja Raya-Jabatan Perdana Menteri-Bank Negara-Sekolah Kebangsaan Sultan Hishamuddin Alam Shah-Dewan Bandaraya Kuala Lumpur (memang tak sampai lima minit pun, kalau merempitlah hahaha!)

Jalan yang selalu jadi tempat penggambaran drama dan filem Yusof Haslam, banyak juga dipaparkan dalam drama dan filem Melayu yang lain. Jalan yang sibuk kereta merayap pada waktu siang sebab banyaknya pejabat kerajaan di kawasan situ tapi bila malam keadaannya saaaaangat sunyi.

Dekat dengan Padang Merbuk, salah satu tempat terkenal untuk sebarang acara marathon dsb. Lintas Jalan Parlimen yang sentiasa laju-laju kenderaannya untuk ke Taman Tasik Perdana. Kalau malas berjalan boleh naik kenderaan dan letak di tempat letak kereta depan pintu masuk utama Bukit Aman. 
 
Ke depan lagi boleh ke Taman Burung atau Taman Rama-Rama. 
 
Kalau sakit dan sanggup menunggu lama untuk jumpa doktor, boleh ke Klinik Tanglin. Nombor giliran lama sungguh? Tak jadi masalah - lintas jalan ke Medan Selera Tanglin dan segala macam menu ada, pesan saja, dari Isnin hingga Ahad ada perkhidmatannya. 
 
Di sebelah medan selera tu Sekolah Menengah (Perempuan) Methodist Kuala Lumpur yang ditubuhkan pada 1896 (1996 hari tu ulangtahun ke-100nya). 
 
Nak solat? Singgah ke Masjid Negara di penghujung jalan yang turut ada terowong yang menghubungkan kawasan situ dengan Kompleks Dayabumi, Pejabat Pos Besar Kuala Lumpur, stesen Keretapi Tanah Melayu di seberang jalan sana.

Juga dekat dengan Dataran Merdeka, Jalan TAR, Masjid India, KWSP, Sogo, Kompleks Pertama, Kompleks Campbell dan boleh saja ke kawasan Chow Kit dan Kg. Bharu ikut jalan dalam di Bukit Tunku yang berliku-liku. Tempat aku layan corner tak berani baring hehehe...

Haih.

Aku akan merindui kamu. Selalu...
 
 

Friday, March 29, 2013

290313 - MANDI!

Bila tiba waktu mandi,
Diturut langkah aku segera,
Dihulur dulu kaki kiri,
Mengikut adab digaris agama.

Thursday, March 28, 2013

280313 - TANGISAN KERINDUAN

Berhujan air mata.
Berkecamuk pelbagai rasa.
Dia bagai tertanya.
Penyusuan terhenti seketika.

Risau, aku dipandangnya.
Seolah-olah mahu bertanya.
"Mak menangis? Kenapa?"
Sambil memerhati, hairannya.

Tapi bagaikan mengerti.
Dia seketika berhenti.
Memberi ruang barangkali.
Tenangkan gelora hati.

Maafkan mak sayang.
Cuma mak terkenang.
Semalam yang hilang.
Rahmat yang menjelang.

Kelak kamu mengerti.
Satu hari nanti.
Moga dapat diselami.
Hati sanubari ini.





280313 - THE ROAD DOWN TO MEMORY LANE

going back to HKL to visit Abah, while doesn't seem much, did actually made me feel a whole lot of things. it truly is like going down the memory lane.

i still can remember the days i was there day and night that i lost count of hours and just can't get the grasp of days nor weeks.

i still can see the days i was zombified :) sleeping in the ward on a folded chair beside my lil bro's bed, keeping an eye open just in case he needed a suction or two to clear his airway, or scratching his back, or simply helping his every need since he was immobile and wasn't able to speak nor making any sound.

i still can recall the hours of riding out and about to and fro HKL-Jalan Sultan Salahuddin-Pantai Dalam; in the wee hours of the night or the cold, early morning through the winding road of Bukit Tunku trying to reach my parents house safe and sound; or trying to make it through the rain while trying to be home taking turns with my other half; or barely able to open my eyes due to the heat of the day while trying to carefully ride amongst other vehicles on the road.

the wind that blew my face and the fallen leaves softly hitting my face, my figure and my good, old black bike.

the smell of the rain. or the feeling when it hit my skin. or when it helped me to hide my tears or camouflage my fatigue that's written all over my face.

the scent of the freshly cut grass along Mahameru. or the ever-changing holes along the roads. or the ever-annoying bumps along the way.

and it still feels like it's all coming back to me each and every time i am near the hospital area.

it feels like, it's just yesterday i had to see my lil bro slowly fading away after days of coma, when he was only smiling ear to ear with the gleam in his eyes few days before, promising to stay strong while i bid him farewell for the last day that he was still pretty much, happy and lively.

it feels like it was just yesterday that i had to put my poker face on so that my mom was able to hold on and stay strong to, seeing his only son left, struggling for his last breath in his Duchenne-Muscular-Dystrophy-betrayed, frail and fragile body.

i guess, the mixed feeling are still there. the pain, the anticipation, the anxiety, the guilty feeling of leaving him when i could've actually brush aside my own pain & troublesome health back then, just so he would be better and wouldn't be in the coma state 'cause i was able to be there for him...

though i am still deeply saddened, but i am somewhat glad, he's relieved off his pain and now is in the best tender, loving care :')

Al-fatihah to you Amil - may you always blessed in the greatest love of all.


Wednesday, March 27, 2013

AKU & PSI

Ni kisah aku dengan satu topik yang tak pernah aku sangka akan jadi sebegitu dekat dengan hati aku. 
Asalnya, aku cuma buat kerana, aku nak manfaatkan peluang yang ada. Bukan kerana jimat atau kedekut atau apa saja yang orang sangka - aku tak peduli pun apa orang sangka atau fikir tapi aku buat kerana desakan naluri aku.

Memanglah aku kasar. Tomboi. Ada yang kata, aku tak serupa perempuan, walaupun aku mushkil, ada ke lelaki yang macam aku - pakai tudung, berusaha berpakaian ikut standard syariat Islam sebaik yang boleh dan selalu melawa [bukanlah pasal aku perasan aku lawa sangat, cuma kalau tak melawa, tengok muka sendiri pun seram doh].

A rose is a rose, no matter what name you use to call it.

Dah tentulah aku perempuan secara lahir dan batinnya. Jadi bila orang kata aku macam lelaki, aku nak jugak suruh dia pergi jumpa doktor, suruh cek kesihatan mentalnya. Dah tak reti sangat beza lelaki dengan perempuan kan?

Anyway, aku diizinkanNya untuk merasa pengalaman mengandung, melahirkan [walaupun tak aci sebab czer kan - ciskek!] jadi dah tentulah aku nak lengkapkan circle of life aku tu dengan merasa menyusukan anak dengan susu ibu.

Tak sangka pulak topik tu akan menjadi terlalu dekat di hati sampai rasanya, tak lengkap sehari aku bergelumang dengan persoalan & jawapan bagi topik Penyusuan Susu Ibu [PSI].

Ramai yang kenal aku sebab kata mereka, aku garang. Beria-ia mempertahankan PSI dengan cara paling natural dan paling murah - cukup hanya berdisiplin mengamalkan konsep demand versus supply dan bukannya mengharapkan keajaiban produk-produk jualan di merata tempat yang mendakwa boleh 'banyakkan susu' atau segala macam dakyah palsu lagi durjana.

Aku pun tak pasti tang mana kegarangan aku yang sampai orang tak kenal aku pun kata, aku garang. Tapi aku lebih rela dikenali sebab garang daripada sebab ketidakpandaian atau kebodohsombongan :P

Selama aku terbabit dalam PSI, aku jadi ramai kawan :) alhamdulillah.

Niat aku cuma satu saja - mudah-mudahan PSI diangkat mulia dan tinggi dalam negara ni, sebagaimana dah didaulatkan di negara luar yang mana agama rasmi dan utama mereka, bukannya agama Islam pun :)

Terima kasih kerana membaca. Esok-esok ku sambung lagi ;) insyaAllah!

SENDIRI MAHU SUSAH KAN? TERPULANG...

Benda sulit, aku pun faham.
Bukannya baru kerja sehari dua untuk faham batas & bidang kuasa aku di mana letaknya.
Jadi, bila susah nak bekerjasama, kau terimalah sendiri kesusahan.
Bukannya aku menjanjikan bahagia pun.
Cuma bila aku bertanya, pasti aku boleh carikan, mana hala tujunya soalan yang kau nak ajukan.
Tapi terpulanglah wahai insan.
Kau yang nak susahkan diri sendiri kan?
Jangan nanti kau bilang, "susahnya mahu berurusan dengan orang agensi kerajaan!"
Ada akal guna.
Kalau dibuat hiasan, tak ada sesiapa pun dapat manfaatnya.


270313 - KENAPA SUKA MENAMPAKKAN KEBODOHAN SENDIRI? BEST SANGAT KAH?

Terus aku teringat kisah lara aku dulu bila aku ternampak kawan-kawan share di FB kata-kata Mufti Ismail Menk

"When are you going to have children? Whilst some may not mind, that question & other similar questions can be very embarrassing & at times rather hurtful too.

The stress of those who cannot have children even though they would love to is increased by such unnecessary questions which make it seem like they have chosen not to have children yet they have no say in the matter.

It is our duty to be sensitive about such issues & not just take it for granted.

Questioning about the details of the lives of others is a VERY bad habit that leads to full blown gossip. Let us develop a policy of staying away from whatever is "none of our business"."

serta-merta segala dialog keji pun muncul dalam kepala. bukanlah aku mengenang sangat. tapi serta-merta semua pun menghambur keluar okey. memang aku trauma pun. ingat benda ni remeh ke?

pernah jugak aku terkeluar dialog ni, sebab dah penat melayan orang punya kebodohan yang bangga sangat mereka pamerkan.

"bila nak ada anak?"
"bila kau nak mati?"
"eh kau ni. aku tanya betul-betul!"
"eh kau ni. aku pun tanya betul-betul jugak"
"cakaplah bila kau nak ada anak?"
"cakaplah, bila kau nak mati?"
"mana aku tau bila aku mati, bodoh la kau nih! tu kan kerja Tuhan!"
"manalah aku tau bila aku dapat rezeki dalam bentuk anak. bijak pun kau ya, tau pulak semua tu kerja Tuhan!"
 
 
dan adegan pun berakhir dengan si penanya koma berbuih-buih mulut sebab tak percaya dengan apa yang berlaku. titik.

okey-aku tipu. tu cuma imajinasi terlampau aku je, bab orang tu koma la hahahaha...

pernah juga aku tersepit dalam adegan-adegan yang menambah sakit di hati. macam,...

"kau laki bini tak reti main! meh aku ajo!" 
- dasar loji najis punya otak. nampak sangat kaki tengok DVD lucah.

"korang kene pergi berubat nih" 
- aku nampak macam sakit ke dol?

"korang ni ada orang buat nih... tu susah nak lekat!" 
- paleotak kau. ni la melayu rajin tengok tibitigesuku, balik-balik cerita tahyul karut-marut pegi tengok. asal life tak kena sikit je, terus kata buatan orang. bodoh.

"korang jangan lama-lama takde anak..." 
- super-duper lahanat punya bodoh. itu satu pilihankah? yang masa isi borang nak kawin ada option nya, berapa lama tak nak ada anak dsb?

"korang jangan lama-lama simpan," 
- 7 petala langit punya bodoh. benda tak ada, cemane nak simpan ha bangang?

"cepat-cepat le beranak. awak bukannya makin muda" 
- ko ingat anak ni, ada jual merata ke, yang kalau aku tak pergi beli, aku yang salah?

huwargh!

aku takde la tanya balik segala macam soalan tu. malas. biarlah orang sakitkan hati aku, tu dorang jawabla esok depan Tuhan. yang penting aku takyah bertanggungjawab kalau meke pulak tak pasal-pasal sentap, merajuk hati ke, terguris perasaan ke, kalau aku menjawab balik, walaupun terang lagi nyata dorang memang patut pun kena berdas-das sebab bukannya aku yang nak sangat bagi tapi dorang yang nak sangat mintak kan?

tapi tulah. kadang nak je aku bagi sekali - kalau dah tak ada idea sangat nak tanya apa kat orang, diam je lah, daripada berkata-kata pun tapi menampakkan kerendahan akal sendiri je. bodoh tu, simpan-simpan sikit. jangan tunjuk sangat.

samalah macam masa aku belum menikah dulu. tapi ni pulak dialognya :-

"bila nak kawen?"
"tunggu nikah ler"
"bila nikahnya?"
"nak tolong support ke?"
"alah kedekut sangat. kawin kan sekali!"
"aku nak kawin banyak kali. tu kena nikah dulu"
"eh apsal pulak?"
"ko tau tak beza kawin dengan nikah?"
"apa beza pulak? ko nak kawin kan kene nikah?"
"oh. jadi kau tak la sebangang yang aku sangka. aku mati-mati ingat ko kawin dulu baru nikah!"
"err, amende ko merepek ni?"
"hmm. bangang rupanya kawan aku nih. dah. gi ngaji dulu bagi khatam habis-habis ya. mesti tau apa beza kawin dengan nikah lepas tu."

dialog di atas ada juga aku ubah suai sikit, kalau tiba bab makcik-makcik penyibuk yang asik sibuk hal orang padahal lupa laki meke pun sibuk tengok pempuan lain, berangankan pempuan lain tu kan.

paling ekstrem pernah berlaku, ada la sorang minah perasan bagus ni. kebetulan baru lepas bersalin. aku bukannya nak datang jumpa dia pun. tapi jumpa orang lain, tuan rumah tempat dia bersakau tu. tiba-tiba je dia datang kat kita dan terus pegang perut kita, "dah berapa bulan nih?"

tak aku bukak kunci silat kuntau semua kat situ pasal terkejut?

pastu cakap "eh apsal nak marah ni, orang tanya je"

tanya sampai pegang-pegang apa kes? memang mintak kene terajang le jawabnya. mentang-mentang baru lepas bersalin dah perasan pulak macam hebat sangat jadi perempuan.  kemonlah. kalau Tuhan tak bagi pun kau tak merasa... jadi janganlah ekshen sangat!

aku tak faham kenapa, tapi perempuan memang suka menjahanamkan perempuan lain. sakit otak yang suka buat camni. tetiba rasa every other woman is a competition and shall be eliminated immediately at any costs.

tengoklah yang suka menjatuhkan usaha orang nak menyusukan anak dengan susu ibu. bukan ke orang pempuan jugak?

yang suka mengejek orang nak berubah jadi baik, dari tak bertudung kepada pakai tudung baju tutup aurat, bukan ke orang pempuan jugak yang suka rosakkan pempuan lain?

dan kita pun pernah baca di akhbar, ada pempuan sanggup serahkan kawan pempuannya jadi habuan seks lelaki, for a price, kan?

i've met a lot of bitches. that's why i prefer being friend with guys. they are much more, sincerer.

lagipun kan, cik kak-cik kak yang mulut takde brek ni, kalau orang betul-betul pregnant kan, lainlah juga halnya.

ini yang nampak macam pregnant sebab dari kecik perut dia dah jenis bulat, pastu lama pulak nunggu dapat zuriat kan, atau yang bila dah menikah tu biasalah hati senang makan pun lebih sikit dan perut ada sikit naik tapi masih belum dapat zuriat juga ke, orang tanya macam tu siap pegang perut, namanya menghina tu cik kak!

cop-cop - kalau yang kenal kita, memang menghina la.  kalau yang tak kenal dan buat pe'el durjana gini, namanya tak hormat orang, tak reti adab. tak sensitif. tak reti guna otak Tuhan dah bagi.

maaflah kalau rasa apa aku cakap ni, kasar sangat.

tapi, cubalah sekali dalam hidup ni, buat apa pun, pakailah akal dulu habis-habis. jangan main sedap tekak sendiri bercakap, jangan main enak telinga sendiri mendengar saja.

kalau aku kacau hidup kau, jujur saja face to face sama aku dan cakap, apa kau nak aku buat sebagai menebus kesalahan aku pada kau.

tapi kalau tak ada, janganlah buat macam aku enemy of your state pulak.

dapat apa ya, tunjuk sangat kebodohan sendiri ni? ke macam biasa - aku je yang tak faham-faham lagi kejadah semua ini?

        

Tuesday, March 26, 2013

SAKIT & MENYAKITKAN - KESEMPATAN ATAS KESEMPITAN

orang sakit, perlu dibantu
bukannya kau buat-buat kayu
atau duduk diam membatu
boleh pula buat-buat layu

orang sakit, perlu bantuan
bantuan datang dalam kepelbagaian
dirinya didoakan lekas kesembuhan
usah ditambah sebarang tekanan

orang sakit, bukan sumber kewangan
tak sepatutnya kau jadikan sasaran
melariskan jualan stok dalam simpanan
dengan segala momokan kau bisikkan

kalau sungguh bagai dikata
kalau hebat bagai dicerita
apa kata dulukan saja
bekalan hingga sembuh semula?

tentang duit - belakang cerita
asal terbukti apa didakwa
takkannya rugi membantu bangsa
Diakan beri balasan sewajarnya

janganlah jangan kau momok-momokkan
janganlah atas nama Tuhan
berani kau sebutkan cadangan
sedangkan kau hanya menakut-nakutkan!

walhal hakikatnya, kau cuma berimpian
untuk jadikan poketnya lubuk pendapatan
untuk mencapai serakah nikmat digembar-gemburkan
sampai tak kisah apapun balasan?

meniaga memang banyak kelebihan
tapi kemanusiaan dilupa jangan
etika jangan dipandang ringan
diri jangan dikuasai shaitan

yakinlah dalam berpegang teguh kepadaNya
Maha Memberi Rezeki kan Dia?
sikit tapi berterusan, lebih bahagia
tentu lebih diberkati dan diredhaiNya.

 
aku simpati kepada kawan-kawan yang ditimpa kesulitan dari segi kesihatan, tapi diambil kesempatan pula oleh peniaga-peniaga "produk kesihatan" yang menggunakan bukan saja scare tactics ["tak ambik ni nanti sakit melarat! boleh kena potong kaki! boleh kena stroke! boleh kena itu! boleh kena ini! jaga-jaga..." dsb, macamlah barang yang dia jual tu pulak yang tentukan hidup mati sakit sihat kita kan?]...

malahan juga ada yang tak jemu mempromosi kaw-kaw sampai nampak macam memaksa pun ada ["promosi ni sampai tarikh ni je tau - lepas tu dah harga biasa/harga naik pulak! haaaa rugi... baik amik sekarang..." seriously? kalau barang kau bagus apasal ada tempoh tertentu pulak harga sekian-sekian? bukan ke kalau barang kau betul-betul bagus, bergolok-bergadai pun orang sanggup beli walaupun takde promosi?]

kemonlah.  scare tactics and coercion? that's sooo yesterday.
 

Thursday, March 14, 2013

140313 - NYAM NYAM NYAM!


Nasi goreng bawang putih,
Hirisan lobak merah direbus,
Kemudian dilecek digaul sekali,
Bila siap disuapkan terus.

Mulanya pelik sekali mukanya,
Tapi makan masih beria-ia,
Minta lagi disuap seterusnya.
Berkali-kali dia mengulang pesanannya.

Sambil mengunyah sambil bermain,
Enggan duduk diam setempat,
Sambil bermain mulutnya mengomel,
Kedengaran "nyam-nyam-nyam" jelas kuat.

Ingin jelas duduk perkara,
Aku bertanya mengesahkan ucapannya,
"Mari sini nyam-nyam ya?"
Dia datang senyum beria-ia.

Tersengih gembira bahasanya difahami,
Bersungguh-sungguh dikunyahnya lagi nasi,
Suapan untuk kesekian kali,
Jelas wajahnya senangnya hati.

Semoga makanan kita diberkati,
Dijauhkan dari api neraka,
Semoga selalu senang hati,
Kamu membesar penuh bahagia.