.: COUNTLESS THANKS TO :.

Thursday, October 27, 2011

AKU VS KECOMELAN

Tu ari aku ada buat entry pasal aku dan kecomelan. Kali ni aku perlu 'menentang' beberapa isu kecomelan. Maaf kalau ada yang benci tapi ini sekadar pandangan aku, bukannya fatwa atau hukum-hakam dakwa-dakwi.

1. Kasut budak kecik yang ada bunyi-bunyi

Woooo ni aku tension. Serius. Pernah adik aku yang mana satu tah, kitorang yang besar-besar nih kerjakan kasutnya yang ada bunyi-bunyian nih. Biar melalak budak tu sebab kasut dia 'rosak' tapi yang penting kitorang adik-beradik yang besar-besar nih, tak pening kepala dengan bunyi kasutnya tu.

Azam aku suami isteri - takkan beli kasut yang ada benda alah ni. Kitorang pun bukan jenis tahan bising, cepat migrain dan cepat naik angin!



Serius kasut ni memang comel. Sumpah. Tapi kalau dia ada bunyi pelik-pelik bila budak pijak je kasut tu - aku usaha kuarkan nanti benda alah tu. Kalau tak boleh - kasi orang je!

2. Barbie/Princesses themes and Upin&Ipin, overdose.

Aku bukan menentang tapi aku memang tak suka stereotype macam, budak perempuan mesti dikaitkan dengan everything pink and Barbie and princesses [especially Disney's] dan budak lelaki pulak mesti bertemakan [diulangi:BERTEMAKAN] Upin&Ipin atau Ben 10 [tah kenapa aku suka panggil dia sebagai BENIO instead].

Tak boleh ke kalau kita buat benda yang, bersifat umum je? Salah ke kalau kita ajar pada budak, lelaki dan perempuan memang berbeza fizikal & mental tapi di sisi Allah, kita ni sama je sebab yang dipandang, dinilai oleh-Nya adalah semata-mata AMALAN kita?

Tak boleh ke kalau kita ajar mereka berpakaian sekadar seadanya, cukup menampakkan jantina kita lelaki atau perempuan [takkan nak biar anak lelaki pakai tudung pulak, jadahnya] dan menampakkan identiti kita sebagai orang bangsa apa atau agama kita?

Perlu ke kita ajar kanak-kanak ni yang dorang mesti comply to the norms, instead of creating their own ways?

Aku rasa, susahlah dorang nak jadi kreatif gitu, sebab dah disuruh ikut je bentuk acuan yang masyarakat/orang keliling mahukan. Perempuan mesti jadi compliant, lembut, tak boleh lasak bla3 tanpa diberitahu kenapa mereka perlu jadi demikian [biasanya kan mereka akan diajar 'just do what i say, don't ask why because i said so'] - hei, that is just so bloody wrong.

Lagipun ada kajian yang dah dibuat yang menunjukkan budak-budak yang dibesarkan dengan cerita-cerita dongeng biasanya cenderung jadi orang dewasa yang tak berapa matang atau silap-silap haribulan, sangat bodoh dan cenderung jadi mangsa keganasan domestik dalam perhubungan mereka dengan pasangan nanti. Sebab dorang cenderung untuk menjadi sangat-sangat percaya pada wujudnya dunia yang sempurna, mereka percaya yang mereka boleh menjadi sesempurna Barbie jadi mereka akan bermati-matian nak diet hingga rupa jadi macam jerangkung dalam almari, dorang percaya yang dorang akan ditemukan dengan lelaki setampan Ken [boifren si Barbie] atau dorang percaya yang lelaki sesempurna Prince Charming akan muncul dalam hidup dorang [kes andalusia kah contohnya? boleh jadi kot] dan pelbagai lagi negativity...

Hidup ni dah cukup banyak masalahnya. Jadi tak payah nak 'memupuk dalam otak anak-anak kita' dengan masalah-masalah yang aku ceritakan di atas ni pulak.

Azam kitorang suami isteri - no specific brands nor themes. Anak bukannya laptop atau customizable android phones, jauh sekalilah model barangan satu-satu jenama.


Seriously dear, nobody has that kinda body nor looks, which happens to look so, weirdly perfect, anyway. And the world she's living in and that bloody weird purple dragon beside her, just don't exist. 'Cause they simply don't exist at all. And it's just extremely dangerous to be living in the real world, believing that THAT kinda world, do exist.


Okey sebelum aku lebih teruk merapu, cukuplah 2 contoh ni je.

Terima kasih baca entry aku kali ni. Mungkin pada orang 2 perkara ini comel gila tapi pada aku ia membuatkan aku jadi gila sebab di penghujung hari, aku jugak yang pening nanti sebab anak aku bising dengan kasutnya tu padahal aku nak rehat/tak cukup tidur barangkali dan aku juga yang pening nanti sebab anak aku akan jadi "kalau tak princess/Barbie, selagi tu tanak kuar dari shopping mall" - kopak ler makcik!

Lagipun aku gelimat dengan Barbie/princesses - perasaan yang wujud dalam diri aku sejak aku sekolah rendah lagi *loya*


3 comments:

nihadriz said...

Ahem, ada blog rupanya. Btw, saya sangat setuju dengan pernyataan di atas. Sebab? Saya dibesarkan takdelah nak berskirt bagai. Pakai seluar je. Habis berjangkit kat Amna. Hahaahaa... Owh kasut bunyi tit tot tit tot tu? Sama annoying dengan bunyi budak pakai kitten heels padahal baru umur 3-4 tahun. Bajet Suri Cruise kot. Haha...

Kimi Kay MS said...

salam niha, thanks a lot for the comments, sgt2 sori lambat sgt respon!

oh kitten heels - Suri Cruise sgt hokey *tangan di dade mata ke hatas*

nihadriz said...

cepat buat entry baru! :D