.: COUNTLESS THANKS TO :.

Thursday, March 31, 2011

CAKAP CAM TAK SALAH JE

Zaman sekarang ni dah tak laku lagi dah kalau kita kata dialog-dialog camni :-

a. "Adoiii pehal lembab sangat orang depan ni bawak keter... *pintas bila berpeluang* ceh padanla lembab, PEREMPUAN rupanya!"

b. "Ish3! Ni tukar lane main masuk je tak bagi signal! *jenguk lebih sikit* huh patutlah tak bagi signal! PEREMPUAN rupanya!"

c. "Ko teragak-agak la pulak PEREMPUAN! Tadi aku laju ko pun nak laju! Ni aku dah slow ko pun slow! Aku nak potong ko tak bagi! *hon*"

d. "Eh pesal parking senget/bontot keter terkeluar nih? Huh padanlah parking macam bangang! PEREMPUAN rupanya!"


Kepada yang berani kata dialog-dialog gini kan, aku rasa dorang ni masih terperangkap dalam zaman dulukala.

Dulu-dulu bolehlah nak kata camtu. Sebab dulu-dulu majoriti pemandu kereta di jalan raya adalah lelaki dan perempuan yang memandu kereta, jumlah mereka boleh dibilang dengan jari. Lagipun dulu-dulu kan mana ada power steering? Semua steering keter keras je, so dah tentulah memberikan kesan juga pada pemanduan pemandu perempuan yang dah tentu-tentulah kudrat mereka, tak sekuat lelaki.

Kalau ya pun nak berkata-kata kononnya tak bersandarkan emosi sebaliknya hujah logik dan rasional [pada dia je la kot], kenapa tak boleh beri pandangan yang neutral, kalau tak boleh bagi fakta kukuh pun?

Daripada pengamatan akulah sepanjang aku berani tunggang motor sendiri untuk pergi balik kerja atau bila-bila keadaan memerlukan, pemandu daripada kedua-dua jantina masing-masing sama je masalahnya.

Lelaki pun ada yang tak reti nak bagi signal bila nak membelok selekoh atau tukar lorong. Perempuan pun ramai yang camtu.

Lelaki pun ada yang tak tau bagi isyarat tangan bila nak mencelah dan mengangkat tangan tanda terima kasih kepada pemandu yang dah beri dia ruang. Perempuan pun ramai yang camtu.

Pendek kata, semua kita ni sama je, ada lebih ada kurang masing-masing. Kalau semua pun kita dapat yang lebih je, dah tak jadi manusia la kot kita nih, sebab semua perfect je. Kalau semua yang kita dapat kurang belaka, pun tak best juga.

So belajarlah menerima hakikat yang memang manusia ni sama je baik lelaki maupun perempuan. Kita memang dicipta berlainan kelebihan dan kekurangan supaya kita mampu saling melengkapi antara satu sama lain. Jangan pulak ingat disebabkan kita hanya bernikah dengan seorang suami/isteri dan jadi ibu bapa kepada sekumpulan anak-anak, maka kita tak ada tanggungjawab lain kepada masyarakat. Dalam Islam pun dah dinyatakan yang umat Islam ni semuanya bersaudara dan diumpamakan seperti satu tubuh badan, kalau satu bahagian badan sakit maka semuanya akan merasa sakit.

Sama gak dalam hal pemanduan di jalan raya ni. Mengecam segolongan orang tertentu sebagai membahayakan pengguna jalan raya yang lain, adalah sangat-sangat tak adil dan sungguh tidak profesional. Nak kata kecaman stereotaip camtu boleh menyelesaikan apa-apa masalah? Jauh la sekali.

Kadang-kadang aku sendiri hairan, agaknya apa kelulusan atau prerequisite yang berjaya dipenuhi dalam usaha menjadi orang yang mengeluarkan statement gender bias di Parlimen tu. Memang aku tau bukan semua orang boleh berbicara dengan bijak, tapi setidak-tidaknya, boleh tak sebelum berbicara tu, gunakanlah akal yang dah dipinjamkan Allah tu dengan sebaiknya?

Lagi tak tahan?

Skarang dia keluarkan statement pulak yang dia tak cakap camtu tapi diputar belit pihak tertentu dan disebabkan kesalah fahaman tu, dia dijadikan mangsa sexual harrasment.

What the fish?

2 comments:

NadiRah said...

hye!!
itik kuning terjah sini!!
=)

Kimi Kay MS said...

hi Nadirah :) thanks sudi singgah blog gelap sy nih ehehehe...