.: COUNTLESS THANKS TO :.

Tuesday, March 15, 2011

HUWARGH PECAH KEPALE!!!

Tah kenapa kebelakangan ni aku asik tercari-cari diri aku yang lepas-lepas.

Bukanlah apa sangat, cuma terfikir selalu, aku dulu suka online kat macam-macam website/forum bagai sebelum wujudnya FB dalam hidup aku.

Antaranya cam jiwang.org [aku punyalah seronok lepak situ sampaikan dapat pangkat Donator 3 ke 4 bintang tah, tapi bila dorang upgrade dan2 la pulak aku takleh masuk situ, sedih tau.
Nasib baik bila dah ngadu kat admin dorang pun amik tindakan secepat mungkin tuk membolehkan aku masuk semula kat situ, walaupun jujur cakap aku dah tak berapa rajin berkunjung lagi & berkongsi macam-macam benda/bertukar-tukar pendapat dengan user setia yang lain]

Lagi satu, friendster. Ni pun haram aku nak guna dah. Pasal aku rasa dia tak mesra alam cam FB. Belum lagi aku sentuh bab yang rupa dia je cam budak-budak sangat. One good thing about FB that I really like is the interface look - even you're a professional and have an FB account for professional use, it's still look professionally acceptable and not intimidating at all. Kalau friendster ni cam, too juvenile for me. Not that I'm against anything funky, fun & trendy but I just don't fancy stuff like that, that much.

Pastu dulu-dulu sebelum aku rajin upload gambar & kongsi resepi masakan aku yang takde la apa sangat tapi sebab aku suka share dengan orang kan kat FB, aku selalu update di My Resipi. Seronok bila dapat share & swap resepi dengan ramai orang, membuatkan aku semangat betul nak mencuba resepi baru yang aku dapat & share resepi aku pulak dengan orang lain.

Tapi tulah, bila dah adat warm warm chicken shit ni kan, nak pulak dengan munculnya FB di persada kehidupan aku, forum/website yang aku suka meleseh kat sana dulu, perlahan-lahan aku tinggalkan sampai aku langsung lupa dengan username, alamat email dan password yang digunakan.

Takkan aku nak pakai email yang sama [ye aku memang ada banyak gila alamat email] & lebih teruk lagi, password yang sama je untuk semua alamat email kan? Tak safety gitu.

Tapi ni la pulak akibatnya, pecah-pecah kepala aku memikirkan tentang apakah alamat email yang aku gunakan untuk forum/website yang mana - itu belum lagi bab-bab mengingatkan semula apakah password nya pulak!

Jadi apakah pengajaran yang boleh kita dapat daripada cerita aku ni?

a. Jangan tengok kak Limah pada kekerapan yang terlalu rapat, contoh cam,... jarak 12 jam paling lama pun?
[sy, sy cuma, nak,... release tension je! bukannya nak hapal dialog dia!]

b. Jangan suka ngadu domba/gosip-gosip dengan kawan baik di telefon ketika berada di opis?
[huk2 sy cuma nak rapatkan silaturrahim je dgn kawan baik sy]

c. Jangan suka main game yang banyak menggunakan masa seperti Farm Ville, Sorority Life dan Angry Birds [kalau guna hp]?
[err,... kasi la chan buleh tak]

d. Jangan banyak sangat lipat kad jadi kotak?
[apekah o_O]?

e. Kesemua di atas?
[sy tak reti sangat memilih ni :/ ]


Tah. Aku pun dah tak reti... *cuba berlagak cam tak salah langsung*

Nasib baik aku berjaya juga akhirnya log in kat My Resipi [yessss!!!].

Terus tersandar aku kepenatan, rasa kepala otak aku sakit berdenyut-denyut hanya kerana aku cuba mengingat semula apa email address & password untuk log in situ [padahalnya dia mintak username je, bukannya email address pun!]

Dah, jangan jadi cam aku ok. Pelupa tahap tak munasabah.


Kalau dah memang lagu tu, takleh nak bwat apa lagi dah,
la ni dok umah saja la!

No comments: