.: COUNTLESS THANKS TO :.

Thursday, July 9, 2009

PENGIT + HANCING = ?

Rasa macam hilang mood je nak kerja.

Pasal nak muntah.

Opss - jangan cepat salah faham - aku belum ke sana tu lagi, ok?

Aku takde mood pasal ada satu bau ni...

Macam bau kencing kucing pun ada, kadang-kadang.

Bezanya orang ni bukan pakai baju kena kencing kucing [macam ada sorang hamba Allah kat sini dulu yang biasa buat camtu - yeeekkkkk], tapi dia pakai benda alah ni...

Buang duit je beli tapi bau kencing kucing yang kadang-kadang bau macam t**k anjing pun ada!


Macamana sajalah kawan-kawan baiknya tu tahan je dengan bau pengit hancing camtu ye?

Aku yang sesekali bau ni pun akan tahan nafas bila sesekali dia lalu dekat-dekat dengan aku.

Dari kiri : Little White Dress [produk baru - not bad tapi cukuplah, I'm done with this brand especially], Surreal Garden, Rare Gold [sesuai pakai pegi dinner, bau kuat tapi manis] dan Crystal Aura [Leha suka bau ni, sekali dengan Surreal Garden]

Dari kiri: Pur Blanca [Mr. S suka betul bila aku pernah hadiahkan perfume ni dulu - aku pening baunya!] dan Celebre [masa aku student di U dulu, memang best tapi cukup2lah aku pakai dulu]

Aku berhenti menggunakan sebahagian besar perfume di atas sebab aku sendiri pening dengan bau-bau mereka sudahnya.

Selain daripada itu, bau mereka cuma wangi disebabkan kadar alkohol yang tinggi dan akibatnya, senang untuk berbau pengit dengan lebih mudah. Belum lagi yang rasa hidung mereka perit dan sakit bila terbau perfume yang aku pakai dulu... Harap mereka maafkan aku kerana tak pasal-pasal jadi mangsa bau perfume aku dulu!

Sekarang aku tak mau lagi dah pakai minyak wangi yang macam ini... Nak kumpul duit dan beli yang memang betul branded - alah membeli menang memakai!

Minyak wangi mahal mungkin mahal, tapi tahan lama. Pakai sikit je, tapi baunya tahan lama. Sebab, pati minyak wanginya tinggi. Kalau ada pun alkohol mungkin rendah sangat percentage nya. Jadi minyak wangi tu akan tahan lebih lama sebab lambat nak habis.

Kalau minyak wangi murah, pakai sikit bau sekejap je. Tambah lagi sembur sana sembur sini. Dah tu cepat je hilang baunya. Tambah lagi sembur sana sembur sini. Tapi tak lama pastu baunya jadi pengit, silap-silap hancing ataupun bau macam,... hapak atau bacin. Dah pati minyak wanginya pun kurang - alkoholnya saja yang lebih. Baju kau kuning sana-sini bertompok-tompok pasal kau selalu sembur sana sini, dah satu hal. Satu hal yang lain pulak - kejap je habis minyak wangi tu.

Ni lah masalahnya bila orang tak pandai tapi nak memandai-mandai. Pakai minyak wangi disemburnya satu badan, dari hujung rambut/tudung ke ketiak turun pulak ke kain/seluar yang dipakai.

Baiklah kau tak payah mandi - kau bogel dalam bilik sorang-sorang dan sembur je minyak wangi tu dari atas sampai bawah satu badan, pastu pakai baju.

Ni mandi dah pakai sabun wangi. Syampu bau wangi jugak. Lepas kuar shower - pakai losyen wangi jugak. Deodorant pun wangi jugak. Baju bau sabun basuh yang wangi jugak.

Cumanya bau wangi barang-barang tu dah tentulah tak sama kan?

Check balik kau pakai sabun mandi/syampu/losyen/deodorant tu semua, baunya sama tak?

Lainlah kalau kau pakai satu rangkaian produk yang sama - buat fragrance layering. Contoh:- laburlah lebih sikit gi cari di Sogo [mereka selalu ada sale - tak pecaya pegi tengok sendiri], cari yang satu set. Beli satu set lebih murah dan silap-silap, dapat hadiah yang cambest gitu.

K, berbalik kepada cerita fragrance layering tadi - kau mandi pakai shower gel yang sama bau macam bau perfume ko pakai karang - tak ke itu jauh lebih baik?

Sebab baunya sama, ia jadi harmoni dan bau badan kau pun takdelah hancing ataupun pengit...

Kalau nak kirakan mahal - baiklah lagi pakai yang mahal daripada yang konon nampak macam mahal/berbau mahal tapi nampak sangat cikai. Katakanlah yang berjenama mahal tu adalah dalam RM300-400 satu set yang ada shower gel/losyen/deodorant/perfume spray, hitung balik kalau kau beli perfume murah-murah yang berharga RM30-40, kalau satu minggu 5 hari kerja pun dah setengah botol habis, tak ke sama juga jadi RM300-400 kalau beli lagi nak dekat 10 botol?

Kau tak nak susah, terpulanglah. Tapi jangan marah kalau satu hari nanti ada orang akan termuntah secara automatik sebaik saja kau berdiri walau sekejap pun kat depan dia. Jangan touching bila ada orang tegur bau minyak wangi kau meloyakan tekak ataupun memeritkan hidung pasal macam bau kencing kucing atau bau t**k anjing!

Terima kasih kerana sudi membaca pengalaman pengit yang memeritkan dan hancing yang menyesakkan hidung, yang hampir setiap hari terpaksa aku hadapi di sini...

2 comments:

Zura Hilman said...

you're definitely right! not to b smug but that's the reason y i never bought cheap perfume...
btw, if u need any advise on perfumes.... ask me k... aku sgt gilakan perfumes!

k1m1_KaeMoS said...

Hi Zura - thanks a lot for the agreement!

i wasn't being snobbish too - but it's just soooooo disheartening, not to mention so nauseating when these people just don't realize the effects they leave on others just by spraying their cheap, shitty-smelling perfumes!

i myself is soooo crazy about perfumes too - but being a 'berjimat' person [jimat la sangat padahal kedekot hahahah!] - i turned to other option nowadays - one drop perfumes...

yeah i know they are not the real thing but they are the closest thing to the original, expensive perfumes...

besides nowadays i've learned my lessons - strong smelling perfume & office? just not the right thing to do...

so nowadays aku pakai bau pun sikit je so dia lembut2 je baunya... kadang2 bila angin satu badan aku datang aku sendiri nak termuntah dengan bau perfume yg aku pakai walaupun aku biasa pakai yang tu...

ok - i'll turn to u if i need any words of wisdom about perfume - thanks again gal! :)