.: COUNTLESS THANKS TO :.

Tuesday, July 7, 2009

CEKODOK NASI

Sebagai menjawab soalan & kemusykilan yang telah ditanyakan oleh Kak Sherin berkenaan cekodok nasi dalam entri aku sebelum ini, aku letakkan di sini resepi cekodok nasi yang aku buat tu ari...

Bahan-bahan:-

4 cawan tepung gandum
1 mangkuk sederhana nasi sejuk
1 labu bawang besar saiz besar - parut/tumbuk
1 biji kentang sederhana besar - parut
1 genggam penuh udang geragau/ikan bilis (kalau guna ikan bilis, tumbuk)
Air secukupnya
Garam secukup rasa
Minyak banyak untuk menggoreng

Cara-cara:-

1. Rendam nasi sejuk dengan air, ketepikan.

2. Dalam satu mangkuk besar, masukkan tepung, bawang yang telah diparut/ditumbuk, kentang parut, udang geragau/ikan bilis, nasi sejuk yang sudah direndam tadi [terpulang nak guna airnya atau tak] dan garam.

3. Gaul dengan air sehingga mendapat kepekatan/kecairan yang diingini. Jangan gaul terlalu laju atau terlalu lama untuk mengelakkan cekodok menjadi terlalu keras/liat apabila dimakan.

4. Panaskan minyak dalam kuali dan dengan menggunakan sudu, jatuhkan adunan dengan berhati-hati supaya minyak panas tidak terpercik pada tangan. Pastikan api dapur sederhana besar dan balikkan cekodok apabila ia sudah 'terapung' di permukaan supaya masak rata.

5. Bila sudah garing/masak rata, angkat cekodok dan toskan minyak sebelum dihidang dengan sos cili ataupun sambal pilihan anda.

Selamat mencuba!

Terima kasih kerana sudi membaca resepi mengarut ini - kalau dah cuba jangan lupa gitau aku ok?


No comments: