.: COUNTLESS THANKS TO :.

Saturday, June 27, 2009

PUIH!

Kebelakangan ini aku selalu surf Internet, tengok2 blog/FS/FB/fotopages/website ramai orang yang aku kira, sangat jauh lebih menarik daripada blog/FS/FB/fotopages aku sendiri [terasa sungguh tak best rupanya diri aku inih... *tsk2*]

Tak kisahlah, aku fikir... Kadang2 yang aku pun terasa lebih-lebih, sape suruh kan?

Tapi tulah, memang aku terasa... Terasa betapa masih kurangnya ilmu aku dalam bidang fotografi & blogging, serta perkara lain yang perlu untuk menjadi bagus dalam bidang ini, contohnya cam kemahiran mengedit gambar, memuat naik gambar dengan cara yang lebih baik dan bukannya menurut cara yang standard, yang dah sedia ada dalam website tu...

Yang lebih menekankan perasaan aku ialah bila saja aku tengok gambar2 kawin orang lain - sungguh cantik, sungguh bermutu tinggi dan sungguh menyentuh perasaan... Berbaloi juga dengan RM yang mereka laburkan agaknya... Tapi tu lah,... yang indah, yang cantik, yang berbaloi[-baloi,... peeeewiiiitttt], hanyalah orang lain punya gambar...

Gambar kawin aku?

Baik tengok menatang2 kat zoo la aku rasa...

Bukan tak cantik tapi memang macam haram... Aku doakan semoga jurufoto yang mukanya iras Mawi tu sedar satu hari nanti, betapa tak berkatnya RM yang dia dapat lepas dia aniaya kitorang cukup2 dengan extra charges & kemungkiran janji pada saat2 akhir, yang dia buat...

Aku juga doakan semoga satu hari nanti, jurumekap aku yang perasan sangat dia bagus & hebat dalam bidang solekan pengantin tu akan sedar bahawa dirinya hanyalah picisan - yang mana bila pengantin2 dah tak jumpa orang lain je baru meka akan amik perkhidmatan dia yang macam sampah tu...

Bukan aku tak bersyukur dapat melalui hari itu dengan penuh meriah & kesyukuran. Bukan juga aku tak redha dengan ketentuanNya - dah rezeki aku untuk dapatkan gambar yang cantik dan untuk dijadikan kenangan indah hingga ke anak cucu nanti, agak mahal...

Tapi tipulah kalau aku kata, aku tak terjejas langsung bila tengok gambar orang lain kawin dan bandingkan pulak dengan gambar2 kami...

Dan tipulah juga kalau aku katakan yang aku tak rasa berkira dengan setiap sen yang kami bayar jurufoto tu, bila aku tengok gambar kawin orang lain - baik online mahupun album gambar yang sangat unik & customized - dibandingkan pulak dengan album gambar kami yang cikai, boleh aku beli di Mydin pun, pastu langsung tak bermutu tinggi...

Kurang ajar punya fotografer & makeup artist! Padahalnya bukannya aku 'Alleycats' [TERIMA KASEEYYYYYY] je - aku bayar beb! Dengan setiap keringat kami bekerja siang malam membanting tulang hanya untuk dapat hasil yang macam ta*k je... Puih!

Moga2 jadi panduan buat yang belum berkahwin - jangan tertipu dengan 2 ekor setan ini... Makeup artist tu bertapak di area Puchong, yang fotografer tu aku tak pasti, tapi yang aku ingat, dia memang ada iras Mawi, dengan muka, dengan rambut, tinggi2 & kurus2...

Kalo korang jumpa meka neh - minta2 rezeki korang murahlah... Tak semahal kami kena...

Aku bengang neh...

Walau camanapun - terima kasih kerana membaca & turut sama berkongsi perasaan aku...


4 comments:

Zura Hilman said...

Tak baik weh ckp gambo kawen sendiri camtu.... ape susah... tgkp je la balik kt studio..aku ade ramai fotographer utk direkemenkan...murah ada..mahal ada... hehe

k1m1_KaeMoS said...

hi Zura - thanks for being here...

seriously - aku ralat sangat2 dgn tahap profesionalisme 2 ekor mangkuk ayun ni yg sbenarnya - that's my main points i had in mind when i typed about the entry...

memang jauh sangat beza gambar org lain dgn gambar aku - cam langit dgn bumi k - gambar aku bukan saja tak cantik mana, malah biasa2 je, in fact, cam taraf2 aku je yg amik & edit - 2 ekor mangkuk tu memang bangsat abis lah...

aku sebenarnya tak kisah sangat kena bayar mahal, as long as aku puas ati dengan mutunya dari A - Z sume ok - lainlah juga hal nya kalau itu yg aku dapat...

ini? TOTAL BS...

sebab tu la katanya cuma sekali dalam seumur hidup je - memang betul kita bleh amik gambar lagi lain kali but it's just not the same with the very first one kan?

Zura Hilman said...

hehe...yeappp...

xpe la.... diorg aniaya org... x murah rezeki diorg tu....

k1m1_KaeMoS said...

yelah - aku pecaya satu ari nanti mesti meka kena juga... baru tau langit tu tinggi ke rendah nanti...