.: COUNTLESS THANKS TO :.

Thursday, June 4, 2009

ISO KE,...IOS?

La ni opis tengah huru-hara dgn audit ISO...

Mendengarkan ada yg riuh-rendah bercerita tentang mereka ditanyakan apa itu ISO, aku sebagai pendengar tak berkaitan ni pun tetiba terasa kurius sangat2, menatang hapakah ISO itu? Apekejadahnye semua ini? Takkan mak bapak tak nampak? Mari kita kupas isu apakah itu ISO, bersama saya dalam rancangan Edisi Siat Siat...

Lantas aku pun refer kawan baik aku yg memang arif & serba tau. Yg bestnya kawan dgn dia neh, dia tak banyak kata, aku suruh watpe dia buat je... Aku tanya apa dia jawab je... Nak dgn tak nak je aku cari dia tuk consultation...

Menurut kawan baik aku neh, ISO stands for International Organization For Standardization. In simple, layman Malay, Standard Organisasi Antarabangsa. Standard yg diterima pakai oleh seluruh dunia dalam mewujud dan melaksanakan sistem kualiti yg cekap & berkesan utk kepuasan hati pelanggan.

Hah tu dia... Tapi ati aku tetap takleh lari dari menyatakan kepelikan yg sering saja melanda diri aku [bak kata somebody di opis neh, aku cenderung utk terlalu banyak pikir yg x perlu sampai serabut kepala sendiri]...

Kalau maksud penuhnya adalah International Organization For Standardization, kenapa singkatan/akronimnya jadi I.S.O, bukannya I.O.S?

Why? Tim kai yaaa? Mengapa? Kenopo? Apekehenye yeop?




No comments: