.: COUNTLESS THANKS TO :.

Wednesday, May 20, 2009

HANDBAGS -VS- BACKPACKS

Aku pon, cam orang lain juga. Ada handbag, dalam 2-3 saiz berbeza. Bergantung pada keadaan & kesesuaian majlis. Tapi hanya utk majlis2 sahaja. Aku jarang bawa handbag ke office, sebab aku slalu travel naik motor & perlu bawa baju kerja dalam beg, jadi beg tangan memang tak sesuai - mana muat letak baju?

Ada yg heran betul cane aku bleh bawa baju dalam beg. Tak kedut ke? Gosok kat opis ke? Tu la soalan yg slalu aku kena jawab.

Dulu2 aku selalu bawa backpack, atau nama mudahnya, beg skolah. Dalam beg tu, aku akan pastikan ada beg2 kecil utk fungsi yg berbeza supaya lebih teratur dan mudah tuk aku ingat, kat mana aku letak apa. So, akan ada :-

1. beg mekap
2. beg toiletries, ubat2, pen, buku nota kecil, thumbdrive
3. beg baju spare
4. beberapa beg plastik utk baju bersih/barang2 bersih@kering
5. beg plastik utk kasut [yg biasanya aku isikan dengan sepasang selipar getah], kalau2 hari hujan.

Ada yg takjub - wow, beg dalam beg? Ada juga orang penah tegur, satu rumah nak dibawaknya... Hahaha, masing2 la kan...

Ada kelebihannya bawak beg skolah neh... Nak2 pulak kalau kita kene banyak berjalan, pasal :-

1. Tak la sakit bahu kita pasal berat bebanan yg dibawa tersebar seimbang ke kedua2 bahu.

2. Keselamatan - bayangkan anda peragut/penjenayah - mana yg lebih menarik & membuatkan anda teringin sangat2 meragut - beg sekolah atau beg tangan? Mana yg lebih senang ditarik? Mana yg lebih senang utk mangsa terlepaskan begnya bila diragut?

3. Lebih banyak ruang utk bawa lebih banyak barang yg penting, so tangan kita akan bebas dari memegang apa2 barang, barang2 yg dibawa pun takla tercicir di sana sini kan? Terutamanya bila pegi shopping - mesti banyak beg plastik berasingan yg perlu dibawa & kecenderungan utk beg2 tu tercicir? Sangat2 tinggi. Jawapan terbaik? Beg sekolah - sumbat je semua dalam tu, abis cite.

4. Dulu aku rasa cam, tua sangat la aku neh yg nak pakai2 handbag neh... Ish tak sesuai langsung la dgn personaliti sebenar aku neh... Tu pasal aku susah nak pakai handbag...

Dulu memang ke mana pergi pun, memang aku akan bawa beg sekolah pasal senang, tak perlu bawa 2-3 beg di tangan hanya utk bawak semua yg perlu aku bawa... Tapi semenjak Leha pinjam beg sekolah aku & aku pun cam dah malas je nak bawak beg yg tu saja [nak juga tukar2 tapi tak sempat2 nak gi cari yg lain...] jadi sekarang aku bawa satu beg yg bersaiz sederhana yg muat utk 1 beg mekap, 1 beg ubat & baju kerja sahaja...


Lebih kurang gini lah, cuma kecik sket je beg yg aku bawak skang... pinjam gambar handbag Nine West, beg aku buruk sangat kalo nak tayang kat sini pon, heheheh...


So, korang bawa beg yg macamana?

4 comments:

sherin said...

Teringat zaman akan remaja dulu pun camtu gak, suka bawak bagpac sampai la keje..

ingat lagi, warna merah brand alien nation kot!.. mmg suka bag tu n akak pakai sampai lunyai..mana g jek selain g opis mesti bawak bagpac tu..

sanggup jahit kalo tali dia putus, nak beli baru x dpt cari yg sesedap yg lama tu.. rasanya ada lagi kat umah tu..tp dah koyak...

theres a few yg masih ada kat umah, bodyglobe (bag selepang) cam mat despatc.. tp my 'bf' dah rembat.. erm.. dia wat harta kot.. kata nak pinjam, sampai la ne lesap terus.. ngan tuan2 dia skali..

k1m1_KaeMoS said...

hahah...
perhambat je si perembat tuh
hohoh
but i miss my backpack
cuma, cam dah malas je nowadays
lagipun dah kurang travel by myself

besides
dah terpengaruh plak dgn handbag yg besar2 neh
hohoh
takot tenggelam pulak kalo nak pakai henbeg gitu
dah la kembang
rendang
beg pulak besar gadang
hah amik

kaza jelita said...

try check tis site out plak..dulu aku mmg minat giler dgn brand ni tp sygnya nearest cuma ada kat japan.dr dia famous smpi dh x famous dh bag ni but masih sgt in dgn jiwa ku yg feminin-punk-rawk chic!! huhu let me know if u adore it:)

cuffbylinz

k1m1_KaeMoS said...

uuuu i personally like the black spy wallet & the unisex document bag tu - classy...
yg lain agak intimidating lorh! dgn garinya... ishh... dah la aku sndiri pon org rasa intimidated dgn aku, kalo aku pakai ala2 cenggitu haruslah lagi org takot sama aku hahahah...
nice & funky... very unique but not every one is for me...