.: COUNTLESS THANKS TO :.

Thursday, May 14, 2009

AKU KE YG TAK RETI?

Bengang betul bila mekap kita dari jauh nampak ok, tapi bila tengok dekat2, nampak horror.

Bukan horror pasal kesilapan2 yg kita buat, tapi sebab benda2 yg kita takleh nak kontrol.

Tak taula samada aku je yg perasan benda ni baru2 ni sebab kerap tengok cermin [pasal mekap lebih detail nowadays, nak banding dulu2 simple2 je aku mekap] ataupun memang ketara benda neh...

Semuanya start aku guna bedak Avon neh, Avon Solutions Refined White Dual Powder Foundation SPF 16++ - Almond. Walaupun setakat dok dalam opis tanpa banyak berjalan pun, mesti muka aku akan kelihatan bercapuk2 teruk, macam aku sengaja sapu bedak tak rata.

Mula2 pakai, nampak cam tepung gomak muka aku... Putih melepak semacam.
Masuk pukul 10-11, dah mula la nampak mcam, pecah2 struktur bedak tu... Nampak, berkilat semacam muka, dan bila tengok dekat2, huh gila ah... Macam orang tak pandai pakai bedak je nampak...

Aku yg tak reti ke, atau bedak tu memang menyusahkan aku?

Ada cadangan lain, sesiapa?

Pasni taknak bli bedak Avon lagi lah - yg mahal pun tak membantu!

3 comments:

sherin said...

dear sis,

fyi, nak gunak bedak n foundation kena la chek dulu jenis kulit.

kalo xsilap, kulit berminyak kena pakai produk water base. if pakai yg cream.. mmg la licin ma... minyak2.. compang camping all bcome 1.

so for me.. i pun ada masalah tu jugak.. let me check dulu apa nama spray air yg i pkai tu..

k1m1_KaeMoS said...

dear sis,

thanks a lot for the advice.

ai bukan kulit berminyak la, tapi kombinasi... pasal kat area dagu & tepi2 bibir, mesti kering mering... hiii bosan btol la!

ke sy punya kulit memang problem ek?

aaa spray yg akak guna tu cam ala2 avene ek?

kaza jelita said...

heeee ko jaga jaga nnt kang tergeng gan tepung gomak yg mmg terkenal kat off nih camner?haaa huhu

neway best foundation yg aku suggest is loreal yg botol apentah tu nmpk mcm tebal tp smooth n rata.compact den selalu mesti beli 2 way cake sbb ku mmg suke naw tetebal huhu

tp dr cap maybeline ke cap den skang ni blom ponah lagi aku pkai bedak cair jadik x rata. air spray xde cap pun boleh lock make up ko or best lepas makeup ko dab loose powder cket dia akan lock gak la makeup ko