.: COUNTLESS THANKS TO :.

Friday, May 8, 2009

1 OF MY MANY ADDICTIONS...

Ha3... Berapa punya kontroversial la tajuk ek...

Sebenarnya aku cuma nak cerita masalah aku, yang asalnya aku ingatkan, aku sorang je yg alami.

Aku suke sangat2 pakai eyeliner hitam, buat gaya ala2 60an (tebal, hitam pekat & sedikit ke atas, cam Amy Winehouse, cuma takde la tebal gila ah ding dong cam dia...)...

Yang angin tu, bila tiap kali aku tergelak/terbuat riak muka yang membabitkan mata aku terpejam sekali, mesti eyeliner tadi ni akan transfer ke bahagian bawah/kelopak mata aku, comotlah... Kadang tu nampak cam antu pon ada, pasal lebaaam je bawah mata aku... Apa daa...

Mebi salah kot cara aku pakai, aku pikir... Last2 aku try cari kat Internet dan rupanya, ada cara yang betul untuk pakai eyeliner khas bagi mata orang Asia...

Masa tu baru aku sedar yang aku ada masalah yang bukan aku sorang alami, but the whole Asian women yang memakai eyeliner...

So aku terjumpalah beberapa gambar pasal eyeliner, applying eyeliner... Dan baru aku tau, masalah yang aku selalu kene tu, dipanggil "bleeding eyeliner"...


ooo cenggitu caranya... tapi ni mata Korean, tade kedutan langsung...
kelopak mata aku banyak garisannya... camne?

Last2, aku terjumpa satu blog yang menarik [http://eye4makeup.blogspot.com]. Tuan punya blog adalah seorang gadis Cina yang menetap di Kanada. Dalam blog tu, dia akan demo teknik2, tips & tricks tentang mekap untuk orang Asia. Hm... Tapi still kelopak mata dia cam mata minah Korea kat atas neh...

Tengok dia apply liquid eyeliner senang gila, takyah nak tarik sket kulit kat area mata tu - cam aku terpaksa buat, kalo tak jawabnya tak lurus la garisan tuh pasal banyak kedutan yang akan membuatkan garisan dia kalo tak cacamerba, mesti kelihatan cam aku lukis gambar sebatang kayu yang banyak ranting bercabang2 kat mata aku...

Kena cari lagi la jawabnya neh... Penyelesaian terbaik untuk buat mata aku nampak kurang lebam/sembab/bengkak disebabkan warna eyeliner neh slalu transferred kat situ...

Time2 cani, aku teringin sangat jadik Wolvereen. Super hot, foxy, badass chic yang pastinya akan mendapat tawaran kontrak jadi model jenama mekap pasal aku superhero yang super-sexxxy & terkenal... Mekap2 neh, aku takyah beli dah... Sume orang sponsor...

Tapi tu lah... Tinggal harapan je nampaknya...

[ wooo wooo wooo...nak soping mekap, tengah eco-no-money... teringat Elianto ngah ada sale... ]




No comments: