.: COUNTLESS THANKS TO :.

Friday, November 6, 2009

HEART TO HEART

Since the significant change to my diet these lately, someone in my office praised my efforts to stay healthy by eating oatmeal as my breakfast and dinner, on daily basis as one way of starting it with. She [I'd name her as Ms. Z] wondered at the same time the reason behind of the change and I simply answered it's because I really have to change my diet to improve my overall health. I may have sounded so ambitious but I decided that this time I'm gonna make it real.

Anyway, as one thing led to another, we ended up spilling our hearts out about one thing bothering me this lately. Mr. S kept telling me to let things just go but I would be burned in hell for lying that it doesn't mess my head even a bit.

It all started when I told Ms. Z that I looked kinda pregnant when I am so not and how it affects the whole image of me in other people eyes. It's really painful and disheartening when other people who doesn't even have nothing to do with you take a real good look at your overall image [that is from head to toe], not knowing about your capabilities/knowledge/skills and they can only see your bloated, plump round stomach and quickly assumed that you are pregnant by asking "How long have you been pregnant?"

I just don't know what to say - these people really got the nerve to mess with me when they don't even know me, let alone have anything to do with me - in terms of blood or whatsoever!

The main thing is it's not that I'm deeply affected about the childless state I'm in right now by comparing myself with the girls I know got married more later than me but already pregnant by now, but it's more about the shallowness that people tend to show to judge me by my outer appearance.

It is bad enough to talk about other person's personal, private matters like that, and these people just don't care about the loudness of their obnoxious voice that would simply attract other people to look at you and listen to their crap, so stupid sounding questions as if you owed your life to them!

Look - you are fatter, uglier, stupider than me so please, don't do that just because you wanna make yourself feeling so much better when the reality is you are so jealous of other people's lives [one of them is me].

It's gonna make you look even fatter [even if you think you're not that fat], even uglier and even more stupid than ever.

Than anyone else.

Trust me when I say that.

Just pray to God Almighty that one day you won't be dead because of your own ignorance and utter stupidity.

Believe me - you really should do that.

Thanks for the time & the reading...

Tuesday, November 3, 2009

BLOOD TYPE DIET

I got this "painful" list from a friend.

Why "painful", you ask?

It's simply because knowing the truth about what you eat isn't always a sun-shiny day thing like that, you know.

Hate to admit that almost everything I love eating are all the things I shouldn't eat because it'd turn to "poison" to my body.

Now, now,... you might wanna pass the judgment about me being oh so naively believing the list 100%, right?

Wrong - I decided to do what I think, the best for me as a good start of living healthily.

Being a chubby, easy eater since childhood, I find it's really hard to believe my eyes reading the list. I can't eat almost everything I ever love! Potatoes, tomatoes, cheese, anchovies, bananas, papayas, mangoes, wheat flour - oh the list is just too painful to take!

*S I G H*

Never mind, I thought. This might be the best thing I could start with - knowing what to eat and what's not and try to comply to it, might help me in improving my health.

It might even answered all you people's curiosity over my faux baby bump!

Oh, if you happen to be wanting for the list, give me your email address. I just don't have the time nor will to paste it here.

Thanks for the time!

REASONS TO BELIEVE

During the hiatus [so-called, lah!] of blogging, I noticed how plenty there were to be told about in this blog. Deciding whether or not it should be done in writing, is really something else :)

Let me start with a little story about courtesy.

Not gonna nag or something but, I really think that somehow some people just fail to see the importance of being courteous to others.

Is there anything wrong with you when you're heavily pregnant, been waiting for the elevator to reach the floor you've been standing on since like, 5-10 minutes ago and you felt like so tired because of your condition + the situations difficulties, that you'd simply just burst into the elevator because you know that people would give you way since you are oh so obviously heavily pregnant? I guess not.

But there is really something wrong when you failed to do even the simplest thing you can do - saying "Excuse me" or "Thank you" after people gave you way in or out, or even when you asked someone to push the button of the floor you are going to.

Now, now, you must be judging me, or shall I say, accusing me for being unnecessarily particular about these things?

I just don't get it, you know...

Oh, I'm the bad person now, huh?

I'm the bad person of highlighting the importance of being courteous and the lacking of it could cause the downfall of morality of our people since their own mothers just could care less about it?

Yeah, talking about taking the lead by example.

Anyone can do the Maths, dear...

I know, I myself isn't the best example in this matter. I myself have the tendency to curse in English when I'm angry or upset. If I can't do it verbally, I'd hear the words echoing in my head until the anger is over. It's always been that. I'm only human, okay? I still need to vent out my anger in some way. It must be a harmless one.

But I won't forget to say "Please,..." or "I'm so sorry but I really need your help,..." or "Thank you very much" whenever I need someone to help me, or when someone offer me something - a simple favor like holding the door for me.

Why you ask?

Because it's just, priceless. Ever heard anyone being charged monetarily for being courteous or grateful? I never heard of it.

And it's just being appreciative for other people's kindness. It means that we are aware of what other people are doing for us. If you are lucky, you would really notice things about people - if you keep living in your own Utopian world where everything is all about you, then don't be surprised if one day you'd lose your wallet or mobile phone because you are so busy living in your extremely beautifully perfect, non-existence world.

Besides, we show examples to our children or younger generations. In my case, I always had to watch my own actions and hold my tongue when my siblings are around, especially Adiba - she's a sponge! She absorbs quickly about almost everything bad, comparing to studying or when it comes to the positive things.

So don't be angry or raving mad when one day, your children whom you've carried for 9 months and which you faced the excruciating, unexplainable [but weirdly, quickly forgotten, hehehe...] labor pain just to bring them to this world, are rude, or ungrateful to you.

These are the reasons to believe that what goes around will come back around.

Usually, more painful than you know.

Thanks for the time!

HOLA, YET AGAIN

My eyes are rolling in pure cynicism as I typed the title of this entry.

Hola everyone - thanks for being so unbelievably patient waiting for my updates [yeah right *eyes rolling again*]

I must blame my ahem, absence from blogging as usual these lately, from Ramadhan, to be exact. The thing is, the FB attractions were beyond beliefs. It's so damn powerful, I must have it everyday. It's my drug. My canned spinach. My daily dosage of anti-depressant. My must have dosage of caffeine. Or something like that.

It's just pretty awesome. And dangerous at the same time.

Okay, okay, back to the main reason of this entry.

Just saying hello again, and I really hope I can really pull this off this time around.

Though nothing beats the fun and the crap outta me of FB, but I never thought how much I'd miss writing.

Guess I'm, back?

:) ... Thanks for the time and for your patience with me.

And thanks a lot for the reading, too...

Wednesday, September 9, 2009

THE FINAL DESTINATION


Poster courtesy of wikipedia

Went to GSC Mid Valley Mega Mall on the last Saturday to watch this fourth installment of the supernatural/horror series.

Hate to admit that it gave me hibikejibis after watching it.

Damn!

But it's really a good watch, compared to the previous three.

And it's a good reminder, too, like in Islam teaching - always remember about death, for it is always on time and cannot be avoided.

It also served as a good reminder about how important for us to always be aware about our surroundings, in order to prevent freak accidents from happening.

Pain is inevitable, but suffer is optional.

[You] really should try watch it - it may not be the best movie ever made but, it's great in it's own way...

THINGS NOT TO DO IN THE OFFICE

I never really thought that there actually lists of things not to be done in the office, which I must say that almost all the things are happening like, widely accepted and practiced norms in my office.

Too bad because I don't really think that it's easy to change the offenders, since they usually are among the people you don't wanna mess with in your work place. Not to say that they are that intimidating, to the extent of which you would be fired of your job after you explain to them how annoyingly obnoxious they are behaving with hopes that they would understand why you are feeling disturbed or distracted while doing your daily tasks, but trust me - most of them tend to be what we easily recognized as Office Bitches [OB].

Maybe they are the ones who are bitching around, making the office sounded so like Selayang's pasar borong or pretending to look busy while their voices are thundering inside your ears, gossiping about this and that person - but if you would ever have the guts to confront them and tell them how much it would help you to do your work better if they slow their voices down, be prepared to face the aftermath.

I'm not trying to making this some kinda, big stuff but hey, it's just so disheartening when people seem to be so ignorant about their attitude.

This is especially so true among the staff who has been working in one place for too long - they'd become too comfortable that they feel like they own the office.

I think you should really check this out.

See for yourself and think again - do you really deserve all that in the place you're working your ass off - simply over worked, under paid & unappreciated when all these OBs simply bitching around with nothing much to do but still they get all the best?

Just, think again.

And let me know if you happen to have the effective solutions to get through the annoying disturbances.

Saturday, September 5, 2009

YEAH, I KNOW...

It's been like, ages for me to update this blog it becomes so dusty now *dust dust*...

Oh, I wish I could have like, 10 computers or something at the same time so that I can do almost all the things I wanted to online.

But I guess, that'd be totally like, catastrophic.

Anyway, I've been kinda busy these lately, with, err,... things.

Like the office's ISO audit, yeah - the spring cleaning, the shredding, the keeping, this and that - my left thumb sore so much and both of my arms kept shivering for days, as the result of the so-called hard work.

I know, I know... *sigh* You might end up rolling your eyes and say, "Kimi & hard work? As if..."

But what can I say, I really am that damn busy. Well, apart from being drifted in FB in the same time lah...

This might've been like, sooooo late but I wanna take this opportunity to wish all Muslims a good Ramadhan this year. May all the good deeds goes on until after Aidil Fitri and for years to come.

At the same time, Happy 52nd National Day for fellow Malaysians, no matter where they are. Don't forget the 5 and I really hope that we would stay in freedom from any form of penjajahan for always. Especially for my own.

Back to FB for now... And the endless chores, at the same time.

Tata!

Monday, August 17, 2009

NATE KATOK GILO

Sabtu baru ni 150809, kami tengok cite lawak Aliens in The Attic.

Asik-asik cite orang besar je kan, kali ni kita layan cite bebudak plak.

Rupa alien dalam cite tu, bak kata Fizah, macam Crazy Frog, bakpo mu nok gok gi tengok kak Kimi oiii, terus dia speaking Klatey kat aku bila aku khabarkan padanya Jumaat sebelum tu.

Aku cakap balik, katok gilo ko razy Frog ko, ambo dok kisah pasa Mr. S doh nok, ambo follow jah!

Hahahah...

Memang lawak cerita tu. Ekekek...

Korang pegila layan.

At least, kita takkan ada apa-apa harapan tinggi menjulang atau impian labuh melanjut bila tengok cite rekaan gini, nak banding dengan cite yang dibikin semula/diolah daripada video games/komik/anime/graphic novel/hentai [alamak ni pun ada remake ke?].

At least, pada pendapat aku lah.

Terima kasih sudi baca catatan wayang kali ini, yang tak banyak berkisarkan cerita tapi kepada kepelikan Fizah yang pelik bangat bila aku katakan yang aku akan layan je cerita-cerita sebegitu.

Ada kisah lagi pelik kamu tau? Lebih surprisingly odd and weirder than the news of me going to watch such movies.

Friday, August 14, 2009

BEAUTIFUL SOULS

Michael Jackson. A son. A father. A legend. King of Pop. A tragic.
Yasmin Ahmad. A daughter. A mother. A teacher. A director. A thinker. A writer.
Mohd. Asri Ibrahim. A son. A father. A preacher. A teacher. A singer. A voice maestro.

These are some of God's better people. Better in ways we might know or not. Either way, they have one thing in common.

They were some of the beautiful souls.

So beautiful that they were taken so soon, before this dirty, deceitful world taints their souls even further.

Guess that's why they were gone so suddenly.

Which reminds the rest of us - the ends of our lives are so near, we aren't even bothered to notice it's approaching us, each and every day.

Al-Fatihah to them.

For those who were gone, long before them.

And to us - may their stories of lives and deaths serve us as the reminder.

EMBUN TERBAKAR

Semalam ada cerita ni kat saluran 105 di Astro. Cerita Melayu yang mengisahkan seorang anak yang lupa diri dan lupa asal-usul diri. Cerita Tanggang moden. Tanggang versi perempuan. Lakonan Jue Aziz sebagai Tanggang perempuan tu, bernama Siti Norain yang berjaya menjadi model terkenal [dalam cerita tu lah...]. Yang jadi maknya, Wan Nor Azlin.

Aku tolak tepi kontroversi yang pernah melanda dua orang perempuan ni, terutama sekali Wan Nor Azlin. Aku layankan saja cerita ni, sementelah itu saja yang ada dan terlayankan di kaca TV. Semalam banyak pulak cerita yang menjejaskan selera makan aku. Tu yang aku layankan saja cerita ni.

Wan Nor Azlin tetap dengan lakonannya yang aku kira, masih macam dulu, cuma sekarang dia dah bertudung [alhamdulillah]. Teringat plak aku cerita yang dia berlakon jadi ibu juga, apa tah tajuknya, yang ada lagu Siti Nurhaliza jadi lagu temanya, pun sedih gak cerita tu [kenapalah cerita Melayu ni banyak yang sedih ya? Tapi takpelah, kalau asik seronok je pun tak munasabah dan menjelikkan la pulak nanti...]

Walaupun jalan ceritanya yang agak longgar, skrip yang agak kelakar dan kurang munasabah, jalinan jalan cerita kurang kemas dan kurang kukuh [faham-faham jelah cerita Melayu sekarang, susah nak cari yang benar-benar mantap & menyengat] - tapi tetap menyentuh perasaan sebab, perkara paling pokok yang diketengahkan dalam drama tersebut adalah kepentingan bagi seseorang anak itu menghormati dan menjaga perasaan seorang ibu, kerana ibulah insan paling berharga yang patut diangkat darjah kemuliaannya dalam hidup seseorang insan.

Tanpa ibu, mustahil kita lahir, melihat dunia dan berjaya mengharungi kehidupan yang penuh pancaroba [ya ampun, skemanya aku tetiba, cam karangan SPM pula].

Tanpa ibu dan restunya, mustahil kita akan berjaya mengharungi apapun dugaan dalam dunia ini.

Dulu-dulu masa budak, kita mungkin tak nampak benda-benda sebegini.

Ada yang berkata, bila dia sendiri dah merasa jadi seorang ibu, baru dia sedar betapa berdosanya dirinya kerana sering melukakan hati dan perasaan ibunya semenjak dia sudah pandai berjalan dan berkata-kata.

Ada yang bercerita, bila dia sendiri dah merasa kesakitan melahirkan anak, baru dia sedar betapa besar pengorbanan yang ibunya lakukan untuknya sedari dia masih di dalam kandungan ibunya dulu.

Aku sendiri, tak perlu tunggu jadi seorang ibu dan melalui semua itu pun aku sedar dengan realiti sebenar kehidupan, selepas 'terpisah' daripada Mak dan menjalani kehidupan sendiri.

Baru aku tau tinggi rendah langit tu.

Ya Maha Esa, Kau ampunkanlah dosa kedua ibu bapaku dan peliharalah mereka sebagaimana mereka memelihara aku semasa kecil, jadikanlah aku hambaMu yang sentiasa beringat serta sentiasa berusaha untuk menjadi anak yang soleh/solehah kepada kedua ibu bapaku, dalam usaha untuk aku mencapai matlamat menjadi insan yang baik di dunia dan akhirat kelak, amin.

Thursday, August 13, 2009

W.T.M.I

That stands for 'Way Too Much Information', by the way.

It's really suffocating when people just being too W.T.M.I when they are suppose to be precisely straight to the point, so to save everyone's precious time.

There are times I could only bite my lips to restrain my temper, waiting for the person to finish stating his/her elaborate description just to get something short and precise thing to be done.

Why me?

SI BONGOK VS SI SANTEK

Wah... Kepala aku sarat dengan idea. Dada aku rasa nak pecah pasal cuba membendung segala keterujaan untuk berkongsi kisah kali ini. Aku pun tak pasti kenapa, cuma yang aku tau, aku rasa perlu untuk aku kongsi perkara ni.

Cerita ni bukanlah apa sangat pun. Cuma aku terasa perlu untuk diceritakan. Sebab aku rasa banyak masalah timbul kerana orang ambil mudah perkara sebegini.

Macam ni,... aku selalu bengang kalau ada orang pandai-pandai jawab telefon aku dan macam tak salah je beri alasan-alasan yang sengal, bila aku tanya kenapa jawab telefon tu.

Bukan aku tak bersyukur bila orang dah tolong, tapi agak menyusahkan juga bila dah dia berani jawab telefon aku [tak kisahlah samada kebetulan berada dekat dengan meja aku ataupun 'tarik' call tu], tapi tak berani pulak bertanggungjawab atas maklumat yang diberikan.

Kalau dah berani jawab telefon tu, kenapa tak berani pula jawab pertanyaan yang diajukan oleh pemanggil, masih juga nak tanya-tanya aku, terpanggil-panggil dari jauh masa aku tengah sibuk mengadap mesin fotostat ataupun tengah sibuk mengadap benda lain?

Lainlah kalau aku sendiri yang minta tolong kau tarikkan call tu, atau jawabkan.

Dah tau tak yang kau belum tentu tau apa nak dijawab dan tau cara nak melayan panggilan, yang gatal pegi jawab jugak call tu kenapa?

Pastu tak habis-habis menyalak kat aku. Nampak aku je cakap, orang ni telefon. Banyak kali dah. Siap marah-marah, pesal aku tak jawab-jawab call.

Boleh tak profesional sikit jawab telefon tu [memandangkan kau gatal sangat nak jawab telefon kan, perasan cam kau bagus sangat sampai semua call orang pun kau nak jawab - lama dah buat keje operator tak bertauliah ni?] - cakaplah apa yang patut - jangan cakap 'tak tau Kimi gi mana...' 'tah la dia takde kat tempat dia' 'tak taulah cik, kena tanya dengan Kimi pasal Kimi tu P.A. dia'... Takkan itu pun aku nak ajar juga?

Kalo setakat jawab tak tau je - baik tak payah jawab telefon. Pastu kacau hidup aku pulak.

Nate mu.


Panggillah aku apapun, aku tak de hal. Yang penting, aku tak kacau hidup orang walaupun orang suka sangat kacau hidup aku dengan menambahkan lagi masalah dengan ketidak pandaian dorang dalam cuba menunjukkan fungsi dan keperluan mereka supaya aku kekal nampak buruk dan jahat di mata orang lain.

Apa kau dapat ah?

Tapi kalau aku jadi pemanggil, aku akan sound tepek balik - dah tau awak bukan P.A. officer tu, yang awak pegi jawab telefon ni dan jawab tak tau je, buat apa? Mendatangkan marah orang je!

Tapi tulah. Aku bukan pemanggil tu. Dan aku pun tak sebengong orang yang konon cam nak membantu tapi menyusahkan aku je balik tu.

Pegimatilah.

Mungkin aku nampak jahat, tapi aku tak busuk macam kau yang nampak je macam baik.

Busuk ati. Busuk mulut. Busuk kaki. Busuk p@#!.


Wednesday, August 12, 2009

MC

Had to MC yesterday.

Couldn't get myself up off the bed in the morning. My body ached all over.

My head was kinda spinning at the same time. *sigh*

Went to see the doctor in Bangsar. Lucky he gave me an MC.

Went home after buying lunch after the trip to the clinic.

Asleep like a baby after lunch. Heheh... [camana la tak gemuk?]

So, it's working day today. *sighing again, heavily*

*PFFTTT!!!*

Monday, August 10, 2009

LONG GONE SUNDAY

Went home to my parents' on the warm, beautifully bright Sunday, 9 August 2009.

Abah wasn't around since he's gone to a catering assignment in Bukit Jelutong, Shah Alam, Leha's went off to work and Hanis went out to MV, leaving Mak with tons of housework, alone. Lucky Amil and Adiba's no longer small children or else, Mak would have faced more difficult situation juggling between taking care of them and settling the never ending chores.

We reached home like around, almost 12 and Mak asked me to bring her to the Chow Kit market, to buy things for family meals, later for the day. So off we went, on Abah's EX5. Hahahah... It's been like ages for me to ride on that bike cruising through the winding road of Bukit Tunku and the open roads to Chow Kit.

We used to do just that almost every Sundays, when I was still living with my parents before. Going to the market, buy stuff to be cooked for the day and until the next weekend, reach home and cooked good meal, ate together, me feeding Amil and Adiba [or else they won't eat properly] and taking nap together after a tiring Sunday after that... Ahhh,... the good old days... :)

Anyway, after that hot, scorching afternoon at the market and on the road, we finally reached home and Mak was so suddenly sleepy. She took her nap and I started the cooking - cleaning the fishes and chicken, process the fishes to be cooked in asam pedas [Mak told me that Abah longed to eat the dish], preparing all the raw materials for the asam pedas and sambal tempe, which Mak intended to make.

It took me a while to tune back to cooking such dish. Being on our own, Mr. S and I usually just take away outside foods and eat at home. I'm only able to cook when I'm not that tired or on the weekends only, so when you leave something for quite a long time, the skills and knowledge would simply fade away.

After the dishes were done, Abah's finally home after a hard day's work, we were all cleaned and ready to eat together. We sat in the middle of the living room and eat our heart out.

The asam pedas with kembung fish was kinda good, though it was hot and spicy. Mak's sambal tempe was scorching hot. Mr. S was sweating like crazy while eating. Abah was excited with the asam pedas especially. As for me, I was happy I still can cook it, Amil liked it and Adiba was also eating more than usual.

Went home at ten something. Happy and tired at the same time, I contented for the long gone Sunday, well reminisced.

G.I. JOE:THE RISE OF COBRA

Went to watch G.I. Joe:The Rise of Cobra for the midnight show on Saturday, 8 August 2009.

Well, what can I say about the movie based on the 80's cartoon & action figure, eh?

As usual - the big bang boom [action/special effects/sex appeal] factors and mindless fun. Kinda figured it out long before we watch it on the big screen. This is the part where I'm becoming stereotyping. And sexist, too, as usual.

But I enjoyed it, though. Thought that Snake Eyes [played by Ray Park, who was amazing as the silent, tough and resilient sword-buckling ninja warrior] was really cool, compared to his childhood friend and colleague - Storm Shadow.

Never had a fond memories of the cartoon itself. Not that much. Except for the sounds of the laser beam guns and the images of the G.I. Joes. And nothing else.

Truly for the fans, I think. But for me, I was more amazed by the nanomites technology itself. Wished I had the technology so that I could simply destruct annoying, ignorant and mindless pigs hiding behind humans faces. Muahahahah!

And hell, I'm kinda drooling over Snake Eyes now. He's even sexier and much more better than the Duke himself.

Oo la la...


THE RAMEN GIRL

Was tired like hell after organizing my kitchen, all by myself while Mr. S's gone to work double shift last Saturday.

Fell asleep on the couch after all the house chores, I woke up all so suddenly, sweating like crazy. Guessed the air conditioner didn't get to the couch or I wasn't sleeping long enough to be cooled down by the AC.

Got up and bathed and watched the TV afterward. Star Movies was airing The Ramen Girl, a story about a US girl who's dumped by her boyfriend while they were in Japan and being so desperately unable to accept the truth, Abby [played by Brittany Murphy] waited for her boyfriend to come back, believing that he'd come back eventually.

She found herself and her purpose of life in a ramen shop after eating there.

I thought the ramen looked so good and delicious, minus the fact that the ramen had pork slices in it. Ugh.

Being so influenced by the big bowl of ramen she'd eaten, I got into the kitchen. Grab and throw few this and that and walla - my own bowl of curry-flavoured Maggi noodles, with shallot strips and smashed garlic, with one egg. Heaven.

I know it's no ramen but - heck, I didn't care at all.

I was hungry as hell, man. Besides, there's nothing else in the kitchen. Haven't got the time to replenish the groceries yet.

I settled in front of the TV, watching the end of The Ramen Girl, where Abby's been successful in being the successor of her sensei's ramen business, while the piping hot Maggi was driving me insane with the aroma.

Heck.

Had to spent the next 5 minutes just to clear the broth from any dead ants.

I didn't see that coming. Ugh.

Ate the noodles, nevertheless. Minus the stupid dead ants, of course.

That's what you get when you watch food movies/shows when you're darn hungry, cook when you're hungry and when you were just too lazy to turn the kitchen light on.

Especially when you know so well that the instant noodles packet could be retrieved by ants easily and you should have checked them thoroughly before tossing the noodle cake into the broth.

Served me right, eh?

Friday, August 7, 2009

THESE,... THINGS [?]

There's always something about these things.

Things I just find myself deep in long thoughts and still couldn't find the answers to my questions.

To find the discoveries behind my curiosities.

To find the entertainment values behind the unending antics [kejadahapeakunih?].


[Anyway] the things are as follows [in no particular order, ya]

1. The invisible big floods in KL, in the scorching hot afternoons.

2. The hazy view on the roads, I repeat, on the roads - be it at the side or at the zebra-crossings.

3. The ear-shattering, deafening sounds in the places where it should've been quiet.

4. The weight of the whole world at everyone's shoulders.

5. The lackadaisical views/attitudes about the unsangkarables and the most shocking events.


Am I the only one who's seen all these craps? And even care to give a damn pulak tu?

Or am I just thinking too much, way too much for my own good?

D'uh...



WHEN BETTER IS NOTHING, WHEN GOOD IS NOT ENOUGH

Aku terkenang 2 3 kejadian yang taklah menjejaskan sebahagian besar hidup aku. Tapi tipulah kalau aku kata, yang aku tak terasa apa-apa pun bila mengetahui perkara tu.

Takdelah apa sangat. Cuma adalah, 2 3 orang dok mengaku yang dorang rasa aku ni tak seperti yang dorang sangka ataupun lihat dari segi luaran.

Ada yang kata, aku masih terlalu kasar dan perlu di tone down. "Lembut skit, Kimi," "Cuba cam, manja-manja sikit, kan comel tu..." [wadefak?]

Siap cakap aku macam gengster. Jalan macam jantan. Suara takde lembut. Cakap kasar. Bahasa main lepas je. Muka langsung tak mesra alam. Senang cerita, langsung tak macam perempuan.

Lantas aku bertanya, apa,... ada satu garis panduan ke yang tercipta yang sememangnya perlu dipatuhi oleh semua perempuan, selain daripada yang digariskan oleh Al-Quran & Hadis?

Sebab daripada jawapan-jawapan yang aku terima tentang garis panduan berkelakuan yang 'sepatutnya aku buat' tu daripada orang-orang yang mengeluarkan komen tentang aku, membuatkan aku terbayangkan imej perempuan-perempuan yang, aku memang tak suka dan rasa mustahil pula aku nak terbuat.

Dah kalau aku tak suka, takkan pula aku nak buat benda yang aku tak suka, betul tak?

Rasa kelakar bila orang mengatakan aku langsung tak macam perempuan, sedangkan aku dressing macam perempuan, kalau aku berseluar dan berbaju-T pun aku masih bertudung dan berkelakuan macam perempuan juga, takdenya macam orang lelaki pun. By the way, ada ke orang lelaki bertudung, kalau nak kata aku macam lelaki hanya kerana aku berseluar panjang dan berT-shirt je manjang?

At least aku masih ada rasa nak tutup aurat dan rasa lebih selesa kerana menutup aurat, walaupun tidaklah sampai ke tahap bersarung lengan bila berbaju lengan pendek ataupun semedang bersarung kaki tiap kali nak pakai kasut tinggi yang agak mendedahkan kulit kaki.

At least aku masih ada rasa segan dan kekok bila pakai baju yang agak jarang hingga mendedahkan susuk badan hingga aku belajar pakai kain dalam dan tak lupa pakai singlet. Walaupun pakai kain belah, aku akan kecikkan langkah supaya tak tersingkap luas sangat, sampai ternampak segala celah bedah dalam kain aku. Kalau tak pakai kain dalam pulak, aku akan pakai baju yang kainnya agak tebal supaya tak mudah see through ataupun buat kain selisih depan [lipat batik], supaya bahagian depan kain aku tebal sikit, at least tak mudah ternampak dek orang 2 batang drumstick aku bila aku terpaksa berjalan di tempat yang terang.

At least aku akan make sure bila aku pakai blaus berbutang depan, bahagian antara butang tu takkan ternganga-nganga sampai boleh orang nampak, warna apa, renda apa, bunga apa pada *ehem2* tu. Tak macam ada perempuan yang aku tengok, konon bukan main sopan-santun lemah-lembut tapi bila berbaju tetap macam bogel!

Konon bertudung berlilit-lilit, tapi baju ketat ikut badan. Seluar plak boleh nampak VPL dan camel toe. Lagi seram kalau yang pakai petticoat seluar sebagai satu pakaian luar [outer wear].

Celah butang boleh nampak dia pakai bra kaler apa, cutting apa, saiz apa [ye jangan terkejut! Aku pernah tengok orang pakai salah saiz lagi!]. Bila pakai kain belah, jalan terus terkangkang besar-besar sampai boleh nampak celah peha.

Belum lagi yang konon cam sopan tapi bila bercakap tak reti perlahan, tak reti adab, tak reti tempat dan tak kira pulak dengan siapa, main cakap je apa dia nak cakap. Dan yang tanpa segan-silu bercerita tentang hal bilik tidur celah kangkang dalam kelambu mereka kepada orang yang bukan sahaja tidak berkenaan, malah kepada orang yang berlawanan jantina dan yang mereka tahu, akan menyebarkan pula kepada orang lain [sex sells, I know, but this ain't Hollywood ok?]

Jadi adakah ini 'garis panduan' menjadi perempuan yang patut aku ikut untuk mengesahkan bahawa diri aku ni perempuan?

Kelakar kan? Menyedihkan pun ya jugak. Tu lah jadinya kalau perasan diri tu baik sangat, sedangkan sendiri pun belum tentu ikhlas melaksanakan perintah agama. Baru bertudung dan tutup aurat sikit, dah perasan dah alim sangat.


Walaupun aku kurang gedik, kurang manja, kurang sopan-santun dan tak lemah-lembut serta jauh sekalilah lemah-gemalai, tapi aku masih perempuan yang Mak aku ajar selalu supaya berpakaian sewajarnya ikut majlis, beradab sepatutnya ikut tempat dan boleh bertanggungjawab menggantikan tempatnya di rumah dalam hal-hal menjaga adik-adik, masak-memasak, membasuh pakaian, mengurus keperluan sekolah/kerja adik-adik dan Abah, sekiranya Mak kena berpergian.

Dah banyak kali aku terkena reaksi yang menyakitkan hati, seolah-olah aku ni teruk sangat, macamlah aku terus lupa diri aku siapa, qada' dan qadar Yang Maha Kuasa, hakikat sebenar kewujudan aku ni apa tujuannya, hanya kerana aku ada sifat kelelakian dan kurang kelembutan perempuan?

Tak kurang juga yang pandai-pandai nak tunjuk pandai pada aku tak memasal. Maunya aku kata tak memasal - benda-benda yang aku memang dah tahu dan tak perlu tanya orang selok-beloknya macam cuci berak budak, ganti lampin [bukan Pampers tau, lampin kain yang 4 segi tu!] dan macam-macam lagi urusan rumahtangga yang banyak Mak & Abah dah ajar aku sedari umur aku boleh diajar tentang tanggungjawab - pun orang nak ajar aku, boleh?

Bukanlah aku tak boleh ditegur dan memang bukan semua orang tahu pasal diri kita, tapi biarlah ada cara menegur. Ni tak, main hentam je tak kira kat mana dan siapa yang mendengar. Mungkin aku kasar dan tak seperempuan yang ko nampak, tapi aku masih ada muka dan perasaan malu, ok? Don't la go around and drop people's water face as if you are so damn clever!

Tapi dalam banyak-banyak orang yang kata macam-macam kat aku seolah-olah nak menjatuhkan keyakinan diri aku dalam melaksanakan perubahan ke arah yang lebih baik, ada juga yang dengan ikhlas mengatakan aku sudah jauh lebih baik daripada masa mula aku masuk sektor G ni dulu.

Mereka pun macam ralat juga bila aku ceritakan betapa aku masih tidak cukup perempuan di mata yang mengata aku macam-macam.


Aku tak peduli sangat pun sebab tak pernah lagi ada orang yang mati hanya kerana diumpat dikata dicerca orang lain, cuma bila nak jadi lebih baik pun dikondem, camana kita nak betul-betul boleh menjadi antara yang terbaik?

Ni lah dia PHD orang kita. Pencapaian terbesar dalam sejarah manusia, ok. Boleh dianggap sebagai penemuan terhebat dalam sejarah ketamadunan manusia sejak berlakunya teori Big Bang yang orang putih tak habis-habis kaji sedangkan peristiwa tu, dah dicatatkan dalam Al-Quran jauh lebih awal lagi sebelum ianya berlaku. Orang kita memang pakar bertaraf pemenang Anugerah Nobel lagi bila tiba bab 'pelaksanaan hasad dengki' ni. Tak sedar langsung salah silap kurang diri sendiri. Ada yang sampai ke tahap Permanent Head Damage lagi - dah terang lagi bersuluh dia yang salah, boleh pulak ditudingnya jari kepada orang lain, macamlah dia tak ada otak sangat yang boleh digunakan untuk berfikir sendiri buruk-baik segala maklumat yang diterima daripada orang lain.

Sedangkan diri sendiri pun tak betul, sibuk cuba betulkan orang lain, pe kes?

Aku bukannya manusia sempurna, aku tau.

Tapi bila guru kencing berdiri, takkan boleh diharap yang murid takkan kencing berlari?

Thursday, August 6, 2009

TERINGIN

Haaa jangan nak spekulasi apa-apa ok - mak rimas ok?

Heheheh... Waktu Maghrib adalah dalam 2 jam lagi lebih kurang, dari waktu entry ini ditaip. Tapi aku dah terfikir-fikir apa yang aku nak makan untuk berbuka nanti.

Sebagai seorang yang ada gastritis, aku tak boleh terus makan nasi selepas seharian perut aku kosong. Ditambah dengan hakikat bahawa aku dengan mudah terkena migrain kalau aku main minum je sebarangan air atau makan je sebarangan makanan. Cabaran eh?

So, aku ingatlah ada baiknya aku buat air teh o panas-panas dan sediakan air masak yang tak sejuk. Goreng scallop ayam dan fries. Buat telur dadar ke, boleh makan dengan roti dan sos ataupun lada sulah cap Ajinomoto [aiyak abis la gugur lagi rambut gue...]. Ok gak tu kan?

Ok lah, baik aku berangkat pulang. Sebelum Mr. S datang dan tertunggu-tunggu pulak kat bawah opis nanti...

Terima kasihlah sudi membaca entri yang kalau aku tak warning korang awal-awal, mesti korang akan spekulasi macam-macam kan? Babap kang baru tau! *hep!*

BEING SO,...

sleepy at the moment.

I don't know what's wrong with me since I was asleep at around, 10 p.m. last night and I even got my afternoon nap [if it can be called a nap la] this afternoon - I fell asleep at 1 something and woke up like around, 2.45[!]...

Before that, I was yawning like crazy when it was only 10 a.m. in the morning.

I don't know what's really wrong with me *yawning again*.

Astaghfirullahal'azim!

I think this has got to do a lot with the fact that I'm fasting today *ganti puasa la* LOL!

Lucky the Avon catalog's here to make my eyes brighter!

Thanks for reading about this sleepy note.

KASABIAN - UNDERDOG

Lama tak layan lagu kan kat sini.

Memandangkan ada yang pernah bertanyakan tentang macamana nak tau lagu-lagu yang aku letak liriknya di blog ni kalau aku tak tampal pulak klip video ke apa ke untuk rujukan dorang, aku memang suka kalau dapat letak klip YouTube ke apa ke kat sini, tapi aku jadi benci sebab bila nak loading page kalau aku di ofis, memang susah sangat sebab kena blok dengan dinding api yang asik suh aku masukkan password berkali-kali.

Menyusahkan orang lain nak buka page aku pun ye juga kan, jadi aku berenti terus letak kod YouTube kat entry aku sebelum-sebelum ni.

Anyway, aku nak share satu lagu yang aku suka dari awal aku terdengar masa aku tengah gosok baju sambil menonton MTV dalam 2 minggu lepas ke. Memang best. Rasa-rasa nak mp3 nya, try cari dulu dari mana-mana sumber. Kalau tak dapat juga, baru tanya aku pastu.

Band yang berasal dari Australia ini mengambil nama seorang wanita bernama Linda Kasabian, yang terkenal selepas menjadi saksi utama kes pembunuhan beramai-ramai yang dilakukan oleh sekumpulan orang yang dipimpin oleh Charles Manson. Ala-ala ajaran sesat kat US dalam hujung tahun 60-an dulu kot, kalau tak silap aku.

Tapi kata band tersebut, they thought the name sounded cool and that's it, nothing else.

Tak kisahlah. Aku lebih pentingkan hasil kerja mereka.

Lirik lagu yang akan aku kongsi ni bertajuk Underdog. Nak cakap lebih-lebih bab teknikal muzik dan sebagainya, aku tak reti. Cukuplah aku kata aku suka. Daripada 5 bintang, aku beri 3.5.

Moh cekidaut!

Kasabian - Underdog
Album : The West Rider Pauper Lunatic Asylum
Credits to the source

Kill me if you dare, hold my head up everywhere
Keep myself right on this train
I'm the underdog, live my life on a lullaby
Keep myself riding on this train
Keep myself riding on this train

Love in technicolor, sprayed out on walls
I've been pounding at the pavement,
'til there's nothing at all
I got my cloak and dagger, in a bar room brawl
See the local loves a fighter, loves a winner to fall

Feels like I'm lost in a moment
I'm always losing to win
Can't get away from the moment
Seems like it's time to begin

Kill me if you dare, hold my head up everywhere
Keep myself right on this train
I'm the underdog, live my life on a lullaby
Keep myself riding on this train
Keep myself riding on this train

It don't matter I won't do what you say
You've got the money and the power, I won't go your way
I can't take for the people they don't matter at all
And I'll be waiting in the shadows, 'til the day that you fall

Feels like I'm lost in a moment
I'm always losing to win
Can't get away from the moment
Seems like it's time to begin

Kill me if you dare, hold my head up everywhere
Keep myself right on this train
I'm the underdog, live my life on a lullaby
Keep myself riding on this train

Tell me if you're down
Throw your weapons to the ground
Keep myself riding on this train

Paper on the wire
Sold your soul for another one
Keep myself riding on this train
Keep myself riding on this train


Yeah, mari layan!

:) *la la la la...*

Wednesday, August 5, 2009

THINGS I HOPE PEOPLE DON'T COME UP TO ME TO TALK ABOUT OR EVEN HAVE THE NERVE TO ASK

Man, I must be really fed up with the scenarios surrounding my life nowadays that I managed to came up with this idea of a list of the things I hope people don't come up to me to talk about or even have the nerve to ask me about.

[I totally blame the boredom to TM *pfft!*]

Call me a weirdo or simply different for not complying to the so-called norms and standards of being in the so-called good society - I just don't need another crab to tell me how to walk in a straight line.

The things are as follows.

1. The questions of the true facts about the late Yasmin Ahmad's gender - biologically or socially.

It's just so unacceptable when you are talking about someone who has just passed away, let alone to let to let others around you to know about your so-called opinions about her, as if you really know her personally, in and out.

No - please, don't come to me and talk about it, unless you want me to speak until your stupid brain becomes so swollen and numb in your own stupidity, ignorance and lack of respect for the deceased.

Unless you yourself like the idea of being talked about in so many different versions of tall-tales when you're already dead, please, put yourself in her family's shoes and respect their feelings.

I'm not a fan of arwah, though I always liked her artwork. It's just so not okay to talk about someone especially when the person's dead, and you don't even know the person. Spare your gossip-mongering somewhere else, if you are just so lazy to get your stupid brain enlightened with straightened facts about something.


2. The questions about the real causes of the late Michael Jackson's mysterious, sudden death and whether or not he bleached his skin in order to become fairer, instead of using Fair & Lovely whitening cream which is cheaper and less harmful compared to the alleged acidic skin lightener MJ's been using.

Like arwah Yasmin, I'm also not a fan of MJ, I just happen to like some of his songs and have always liked his creativities in coreography, videography and voice projection. But that's it - don't ask me more than that - what makes you think that I was with him in his rented house when he collapsed, unconcious and was pronounced dead after that, to answer your curiosity?


3. Questioning me about why I read a copy of Kama Sutra e-book while you were dispatching letters to my workstation.

While you think I was a perverted, bad person, you were prying about my activities and were unashamed to be in my personal spaces, disturbing me with your meddlesome attitude. Wait - why the hell you even dare to look at my flat screen as if it's your bloody business? What did I owe you anyway, man? What did I do to you as if you have the rights to simply intrude my personal spaces?

Stop being a bloody, self-righteous bitch, ok? Nobody likes that kinda attittude.

Note: the word B I T C H is also applicable to guys who just couldn't help themselves from behaving like stated above, and not just chicks. [I'm trying to prevent myself from being a sexist here.]

Nobody likes you that much either. They were just being nice because they were just complying to the so-called norms and standards that they've been seeing you doing, and not more than that.

In case you don't understand my rusty English - I'll translate it in BM, as softly as I could.

Berhentilah jadi orang yang perasan diri tu baik sangat sampai rasa berhak untuk ceroboh ruang peribadi orang lain.

Kalau kau ada peluang pun, kau akan buat juga. Janganlah tipu.


4. Questioning me about my childless state for the time being and even try to teach me things as if I don't have my own brain that I can't think for my own self.

If you think that that topic is so cool to talk about just because you have a child recently that you think you're so damn smart and that you were so right about just everything about parenting, you are just so wrong.

It's not like everyone is shameless like you - to talk about such things with just anyone.

You should've seen that not everyone is 'happy' to talk shamelessly about their vagina/the happiness of being married and having free sex anytime like you. *smirk*


The list could go on. But this is just for the time being...

I'm not asking for the stars if people want to approach and talk to me. I myself hated clever conversations, being a not so clever person. But please, use your bloody free-of-charge God-lent brain just before you even want to use your tongue.


"Jangan jadi orang bodoh sombong. Bodoh tak boleh nak diajar, sombong pulak tu bila orang nak tolong betulkan kesilapan. Alamatnya sampai bila-bila pun akan jadi orang yang bodoh tak boleh nak diajar, pandai tak boleh nak diikut. Biar berfaedah sikit jadi manusia tu.
"

Those are the words my mother used to say to me whenever she nagged at me when I was younger, stupider and much more, ignorantly rebellious.

Guess she was right.

She has always been right. I see what she means now.

Thanks for reading about the things I hated so dreadfully, and lets just hope that these sensational controversies about arwah Yasmin Ahmad & Michael Jackson's deaths would quickly be dead and gone.


Al-Fatihah to YA & MJ, and especially to Ahmad Munir Mohamad Salim - may you get all the things you weren't able to get to do when you were alive, after much failure and sadness we caused you.


HIGH CLASS?

Terus-terang aku katakan yang aku memang benci dengan beberapa perangai orang di keliling aku.

Bukannya aku sempurna sangat sampai aku rasa aku berhak untuk mengadili dan menghakimi sesiapapun. Cuma kadang tu rasa kelakar sangat bila ada benda yang tak payah belajar tinggi-tinggi sampai peringkat Ph.D pun, orang tak peduli nak teliti apa kesan dan akibat perbuatan mereka kepada orang lain.

Walau sekecik mana pun, tetap akan meninggalkan kesan. Malang sekali, selalunya kesan yang tertinggal biasanya sangat besar atau mendalam. Sampai boleh membuatkan orang yang jadi mangsa akan jadi anti kepada spesis yang biasanya, tak sedar diri ni.

Panggillah aku apapun, aku tak peduli. Mungkin teruk sangat aku ni pada orang lain, tapi aku tak kacau hidup orang yang perangai dorang 'baik' sangat tu. Tu lebih penting, kalau tak lebih baik pun.

Cukup-cukup aku meluat bila orang yang tak berkenaan dengan aku cuba untuk menceroboh ruang peribadi aku dan berani pula mengadili serta menjatuhkan hukum terhadap aku, hanya kerana mereka merasakan sikap aku tak setaraf dengan sikap mereka yang kelas pertama.

Yeah, high class, my arse.

Thanks for reading this crappy tales about crappy people with their crappy antics which always left me wondering what the crap is the crap they are trying to crap about to make me see the craps they are trying to point out.

Tuesday, August 4, 2009

Monday, August 3, 2009

JELAK

Kalau nak berbaik dengan aku,
Atau tiba-tiba mengaku perlukan aku,
Kerana nak gunakan aku,
Kerana apa yang aku ada,
Kerana apa yang boleh aku beri,
Kerana aku tak sampai hati kalau tak bagi

- TAK PAYAHLAH PURA-PURA PEDULI -

Cukup-cukuplah jadi plastik
Bila nak apa-apa mengayat bombastik

Cukup-cukuplah jadi tokey tebu
Bila nak apa-apa mulalah tanam di bibir beribu-ribu

Cukup-cukuplah jadi orang berhati babi
Belum dapat, jangankan semut, gajah pun tak mati

Cukup masa dapat apa yang dihajat di hati
Terima kasih jauh sekali, silap-silap aku dicaci!

Jelaklah aku begini
Kisahnya sama berulang-kali
Masanya saja bertukar-ganti
Ayat sama walaupun idea dah basi

Takkan tak ada rasa sedar diri
Mahupun rasa rendah hati
Atau memang tak ada langsung rasa simpati
Pasal pada kau, aku sendiri yang serah diri?

Janganlah berhati dan berperangai setan
Bila Tuhan dah jadikan kau tu, orang
Sedap-sedap kau perlaku dan pergunakan
Bila rasa perlu, baru aku dicari dan dijulang?

BAHANA CUAI

Aku memang cuai. Tu ari aku tertumpahkan air di meja sehingga lencun karpet tempat kaki aku landing. Keyboard pun jadi mangsa. Meja aku pun teruk - abis segala kertas yang ada atas meja kat bahagian bawah kaca jadi basah.

Terpaksalah aku kemas semula. Keringkan sana-sini.

Tengok-tengok mouse pad aku pun jadi mangsa... Tah kenapa aku dapat akal plak nak kejekan mouse pad yang membosankan aku tu.

Mouse pad yang boring...

Dah aku lap segala air yang tertumpah tadi, aku kejekan mouse pad aku.

Ok tak?

Kepada sesiapa yang tak termasuk - maafkan aku - aku mungkin tak ada gambar korang ataupun gambar yang ada tak muat dalam ruangan tu...

Terima kasih kerana sudi membaca tentang kecuaian dan hikmah di sebalik kejadian tumpah air tu, hehehe... [Banyak la ko punye hikmah ek?]

CENDOL

Ada satu hari dalam minggu lepas, aku teringin makan cendol. Tah kenapa, aku asik terbayang-bayang rasa lemak masin santan dan manis gula merah beserta dengan ais hancur...

Selepas aku suarakan pada Mr. S yang rupa-rupanya memang dah merancang nak bawa aku ke satu tempat untuk makan cendol [eh, instinct kah ini?] pasal dia teringin nak bawa aku ke satu tempat yang kawan pejabat dia rekomenkan sebelum ini di Seri Rampai, Setapak, kami pun pergilah...

Restoran Wahab's - pergilah try!

Macam-macam cendol pun ada - cendol tapai, cendol pulut, cendol sagu, cendol buah, cendol durian, cendol aiskrim, cendol blended, cendol roti pun ada... Hilang akal tengok menu dia - tu baru cendol dia, yang ABC tak tengok lagi, huhuhu...


Menunye...

Memandangkan kami pergi pun dah malam [jam 10 lebih baru sampai kat kedai tu], cendol tapai memang takde la. Last2 Mr. S amik cendol bandung dan aku plak, cendol roti. Makan lak, dia nasi ayam dan aku, char kuey teow.

Keputusannya?

Cendol bandung biasa je - takde rasa air sirap bandung pun. Cuma ada cendol hijau dan cendol merah.

Cendol bandung & cendol roti...

Cendol roti - heaven! Santannya yang dah sedia rasa lemak masin menjadi lagi lemak dan masin sebab ditambah rasa lemak masin pada roti potong yang dicubit-cubit ke saiz yang lebih kecil [bite size].

Yang best pasal cendol Wahab ni, tak berapa manis jadi kepada yang tak gemar sangat manis-manis, memang akan suka cendol ni.

Nasi ayam dia not bad. Tapi sos cilinya tak pedas.


Char kuey teow plak kureng... Aku jadi tak berapa suka sebab tukang masak pi tabur lada sulah kat kuey teow tu... Rasa cam kejadahapatah. Tabes langsung.


Bab harga - agak, boleh tahan kot [biasala mamak]. Cendol bandung dalam RM2.40 ke. Cendol roti RM3.10. Nasi ayam RM4.50 dan char kuey teow dalam RM4.50 juga rasanya. Tah aku pun ingat-ingat lupa dah. Yang aku paling ingat, cendol roti tu - fuh!

First time aku suka sangat makan cendol... Heheh...

Sebelum ni kalo nak makan cendol, kitorang sekeluarga biasanya akan singgah di pekan Banting sebelum sampai ke kampung, tiap kali raya. Adalah satu gerai ni, sekarang dah jadi restoran ko... Dasat tak dasat la...

Yang tu cendol dia memang superb. Sume ada - kacang merah, jagung, kacang tanah, cincau, gula merah, santan, ais dan cendol.

Kedua ter-best aku rasa masa di Penang la tu ari, gerainya di luar Pasar Chowrasta. Isi kandungan cendol tu macam yang kat Banting tu.

Di Wahab ni pada aku, ketiga ter-best la... Cuma cendolnya basic sangat - santan, cendol, gula merah dan ais. Benda-benda lain tu takde, sebaliknya jadi menu berbeza.

Tak kisah la apapun - lain kali aku nak pegi dengan Fizah dan Kak Sherin pulak la!

Terima kasih kerana membaca catatan cendol ini...

*terliur...*



CEKODOK & SAMBAL SARDIN

Sape sangka dua makanan yang nampak biasa sangat, serta berbau kurang best ini [sardin tu lah...], akan boleh menjadi makanan yang cambest sangat, hingga dorang yang laris dulu?

Ceritanya cani - 31 Julai 2009 [Jumaat] sudah, kat opis aku ada jamuan makan pagi. Lama dah pun kami tak buat jamuan.

Ada pulak yang request nak makan cekodok bilis cicah dengan sambal sardin. Mujur request tu datang bersama sedikit sumbangan. Bukan aku berkira ok - tapi kirim air liur, dapatla air liur, ye tak? Money talks, bullshit walks, man...

So, walaupun penat pindah umah tak habis lagi, dek tak nak menghampakan kengkawan, nak-nak pulak yang tengah berbadan dua - aku pun buatlah.

Nilah yg berbadan dua tu - Jue... Kemain teruja lagi dia makan ek?

Segan juga aku mulanya. Yelah, cekodok dengan sambal sardin je beb... Apalah sangat nak banding dengan orang lain punya sumbangan. Tapi aku wat muka cekodok je - tawakkaltu 'alallah, bak kata Mak selalu. Lagipun, mungkinlah cekodok tu tak secantik mana, tapi sape tau rasanya lebih baik daripada rupanya? Aku pun letaklah, 2 bekas aiskrim penuh cekodok bilis kecik-kecik bersebelahan sambal sardin di atas meja hidangan, bersama dengan hidangan lain.

Spageti dan sos pasta yang sangat sedap, hasil tangan Cik Sal, sumbangan bersama Watie.

Dari atas, kiri ke kanan : Spageti, sos pasta, kuih apam manis [ye kot, aku pun bedal jek hehe], karipap, sambal sardin dan cekodok bilis.


Kek kukus, karipap pusing, kuih koci pulut hitam bersantan [sangat-sangat sedap!] dan deretan makanan di pantri - menunggu untuk dibaham... Nyum3! [Berbaju biru : Kak Syikin]


Ada yang sumbangkan soya kotak, buah mata kucing [tah berapa banyak kucing yang dah buta dikerjakan oleh penyumbang], pisang, bungkusan mee dan mihun goreng dari gerai Hj. Hamzah...

Memang dapat perhatian - semua lalu-lalang pun pasti bertanyakan tentang cekodok dan sambal sardin tu... Ada yang seronok sakan dan tak kurang juga yang rasa hairan, cekodok makan dengan sambal sardin? Bia betik, kata meka... Aku cakap, cuba dulu baru tau... Jangan pandang takde mata tau tak...

Malas nak cakap banyaklah - bila semua orang mula makan, tu yang habis dulu. Sayang, aku tak teringat nak amik gambar sebelum dan selepas, sebagai bukti, hehehe...

Bukanlah aku nak eksyen dengan makanan aku yang serba sederhana tapi sedap tu [ni orang puji - aku tak cakap apa pun tau? heheh]... Aku bersyukur apa aku buat orang suka makan sehingga licin dikerjakan. Memang puas ati. Bak kata Amy Search - berbaloi-baloooiii...

Segala titik peluh dan tenaga yang keluar malam sebelumnya untuk menyediakan cekodok dan sambal sardin serta bangun awal pula sebab nak goreng cekodok tu keesokan harinya terasa begitu, berbaloilah...

Terima kasihlah kepada orang-orang opis aku yang sudi rasa dan hargai hasil tangan aku dan juga kepada korang, kerana sudi membaca kisah ini.

InsyaAllah aku akan buat lagi pada masa akan datang, untuk melunaskan janji-janji pada kawan-kawan yang belum sempat aku berikan lagi cekodok dan sambal sardin! Ampun maaf dipinta ya...

SO LITTLE TIME, SO MUCH TO DO...

Banyak masa aku terisi kebelakangan ini dengan membuat kerja-kerja mengemas rumah selepas hampir kebanyakan benda yang perlu aku gunakan tak dapat aku jumpai dengan mudah... Pendekata, atas dasar terpaksa.

Tapi takpelah, dari satu sudut lain, rumah semakin kemas. Nak cari apa pun jumpa. Nak bergerak ke sana-sini pun takdelah tersinggung apa-apa. Pastu kalo nak berjalan ke langit ijau sekalipun, takpelah juga. Pasal urusan rumah banyak dah makin selesai.

Astro dah siap pasang Jumaat sudah. Lega. Pasal bleh tengok TV clear. Lebih penting lagi, dekorder baru memang hensem habis... :)

Yang paling penting, Internet. Line telefon masih belum boleh disambung. Atas alasan kabel hilang. Apalah bangang. Kalo dah tau ilang, tau la ganti balik cepat-cepat. Apa, pasal orang curi langsung satu blok takleh masuk telefon kat umah? Hapekejadaharamnye pulak ni?

Lantaklah - janji bukan salah kitorang.

Tapi takpat la nak Facebook. Kat opis? Dalam seribu tahun cahaya lagi pun belum tentu boleh.

Nak demand lebih-lebih pun tak boleh. At least, boleh blog dan check email serta guna Google pun dah cukup baik. Bersyukurlah sikit...

Petang Sabtu kami balik ke rumah Mak. 7.30 petang merangkak-rangkak di depan Angkasapuri. Aku yang sakit kepala sempat terlelap-lelap dalam kereta. Tapi macam tak sudah-sudah pulak rasanya traffic jam tu. Orang lain yang pandai sangat pegi tunjuk perasaan sampai tergendala segala urusan orang lain, orang lain pulak yang kena tanggung akibat.


Langit petang, sebelum kami gerak ke pusat bandar. Subhanallah!

Tak pasal kitorang sampai umah Mak dalam pukul 8.30, selepas sejam lebih terperangkap di NPE hingga ke Bangsar... Seksa!

Tension dengan sakit kepala yang berpunca daripada kepandaian diri sendiri pergi minum air jambu batu yang sejuk berais di tengahari panas sebelumnya, aku legakan dengan membaling dart di garaj Abah, beberapa round. Lepas sikit tension. Aku pun lama tak main. Bolehlah 2 3 kali tu baling memang best. Dah kurang dah melalut-lalut ke dinding atau ke lantai. Hahaha...


Gambar 1st: Ini aku baling sendiri tau... Kui kui kui... Abaikan yang terkeluar tu - tengok yang lagi 2 kat tengah tu...

Gambar 2nd: Berapa punya susah tau, nak buat 3-3 dart masuk kat tempat yang sama semuanya, haaa... Lenguh-lenguh gak tangan aku main dart...


Yang aku rasa ralat skit, aku tak sempat catch up finale CSI:Crime Scene Investigation walaupun hujung minggu dihabiskan di rumah Mak. Banyak pulak kerja nak kena buat, yang kalau aku biarkan, mesti susah pulak orang kat rumah tu nanti...

Bukanlah apa sangat pun, cuma mengemaskini fail-fail di komputer dan laptop. Pasal serabut sangat dah, terutama sekali di laptop. Tapi tetap memakan masa juga. Pasal nak tengok, game mana satu bleh main lagi dan game mana yang patut dibuat uninstall. Alang-alang dah dapat tengok game tu, haruslah aku tak main sekali kan, heheeh... Mana tak makan masa?

Bilik jin bertendang, tempat letaknya komputer kat umah.

No, seriously - memang banyak makan masa sebab terpaksa check satu-satu. Budak-budak ni pun satu hal juga, dah aku ajarkan macam-macam tapi masih juga tak terbuat. Dulu aku rajin maintain kedua-duanya sambil ajar sekali adik-adik aku caranya, serta akibat yang perlu ditanggung kalau malas nak maintain komputer dan laptop.

Tapi tulah, mungkin mereka takde masa kot. Lantas menjadikan komputer dan laptop tu kekal serabut, selagi aku tak balik rumah Mak la, kaedahnya.

Hai lah badan! Hai lah nyawa!

Malamnya kami pergi ke Seri Rampai, Setapak untuk makan cendol di Wahab's Cendol - The Best Cendol in Town... Memang best, suka betul Abah dapat layan cendol...


Mak makan cendol aiskrim keladi share dengan Adiba, Abah cendol kacang merah, Mr. S cendol jagung manis dan aku plak, cendol pulut. Hangin satu badan pastu - hamik kao!

Hari Ahad lepas aku dah tolong kemaskinikan folder dalam komputer dan laptop, aku transfer pulak lagu-lagu kat N95 Abah. Pukul 9 kitorang gerak balik umah dan aku sempat layan cerita Dr. Seuss's Horton Hears A Who kat Star Movies, kul 10 malam sambil gosok baju - memang best!

Terima kasih kerana membaca kisah hujung minggu ku yang sibuk sangat [kononnya] ini...

Friday, July 31, 2009

BERKIRA-KIRA NAK BERKIRA

Aku jenuh betul dengan segala kepuraan ini.

Kenapa bila dah tersepit, baru nampak aku?

Ataupun, bila-bila rasa macam perlu, baru cari aku?

Aku bukan manusia berkira, tapi bila orang tak peduli nak bertimbang rasa dan bertimbang tara, aku jadi, well, berkira.

Mestilah aku gitu - sebab yang dorang pun berkira juga dengan aku, pehal?

Padahalnya boleh dikatakan orang yang buat aku gitu, adalah orang yang cukup serba-serbi dari segi tenaga kerja dan sumber.

Tapi cari aku juga, macamlah aku ni yang patut jadi pencacai.

Aku tak marah. Aku cuma bosan dengan keadaan macam ni. Macam, nampak sangat diskriminasi dan penganaktirian.

Lagi satu perangai suka cakap last minit. Well, mungkin aku ko rasa sebagai lupa diri selepas bertaraf, tapi jujur cakap, aku pun manusia juga macam ko dan orang lain.

Ada tanggungjawab lain. Ada hal lain. Ada hidup sendiri. Ada famili, ada laki. Walaupun belum ada anak, tapi aku tetap ada hidup aku sendiri. Bukan macam masa bujang dulu - anytime ko nak aku stand by, anytime je aku stand by.

Walaupun aku tengah tido kat umah ataupun pada hari minggu - tak kira pukul berapa ko suruh aku akan bersedia.

Tapi itu dulu. Masa yang lain tak ramai lagi. Masa aku boleh buat hari-hari dan jadi mewah setiap bulan kerana OT.

Itu dulu. Sekarang dah tak boleh lagi.

Seperkara lagi, ini bukan lagi soal berkira, tapi soal timbang rasa dan timbang tara yang adil dan saksama.

Kalau aku tolong ko, ada ko tolong aku?

Tolak tepilah yang wajib ko tolong - yang lain-lain tu, ada ko amik kira?

Jangan tanya apa bendanya - tak payah buat-buat tanya macam peduli sangat nak amik tau. Sedangkan ko tak peduli pun nak tau. Yang penting apa ko nak ko dapat.

Ada yang kata aku tak bersyukur sebab dah dapat berada di sini dalam situasi begini dengan keadaan sebegini, sedangkan ramai yang minta kerja di sini tapi tak dapat - excuse me ya, aku bukan tak bersyukur atau tak nak bersyukur, tapi aku pun manusia beb. Ada suara dan perlu bersuara sekiranya aku dipijak tak pasal-pasal. Macamlah aku ni tak ada baiknya pulak.

Kerah aku cukup-cukup. Dikudakan sehabis-habis. Tapi habis dibawa angin lalu je. Macam takde makna apa.

Cukup-cukuplah yang sudah-sudah. Aku malas nak bercakap, nanti ko kata aku apa pulak, sedangkan aku usulkan idea/cadangan untuk percepatkan kerja pada orang-orang berkenaan dengan bahasa paling baik/lembut aku boleh beri pun ko kata aku kurang ajar.

Aku malas nak cakap. Tapi jangan ingat aku senyap aku terima je apa pun. Tiba masa aku tak bleh blah, aku blah je.

Memang tu bukan penyelesaian paling cemerlang yang patut dibuat. Tapi bila dah dimaklumkan secara lisan pun tak dilayan, terima jelah bila aku buat ini jalan.

Dan memang ko pun takkan pernah heran. Pasal pada ko, aku cuma salah sorang pencacai ko. Aku mudah diganti. Easily replaceable. Takkan ada masalah, asal orang yang ko dapat tu tau je nak guna PC/laptop . Pasal pada ko bukan aku sorang je yang bleh guna PC/laptop. Pada ko aku ni bukan sesape pun yang perlu ko fikirkan kewujudannya, jauh sekalilah kepentingan aku pada ko.

Aku tau aku tak penting. Fungsi utama aku hanyalah untuk ko perkotak-katikkan dengan mudah dan sesuka hati bila-bila ko rasa perlu.

Cukuplah - aku tak mampu. Carilah orang lain yang memang selama hari ni ko pandang tinggi dan jauh lebih baik daripada aku.

Terima kasih kerana sudi membaca kisah yang dah lama sangat aku diamkan je sampai sudahnya sendiri sakit hati padahal hal tak setel-setel juga ni.


Thursday, July 30, 2009

SELAMAT TINGGAL

kepada 15A Blok A Kg. Kerinchi.

Mudah-mudahan segala yang lebih baik dan dirahmatiNya akan bermula di F-05-13 PPR Seri Cempaka Pantai Dalam, selepas ini.

Terima kasih kepada semua yang telah terlibat, secara langsung mahupun tidak, terutama sekali kepada kedua ibu bapa kami yang telah banyak membantu kami memulakan hidup di tempat baru.

Juga kepada adik-beradik dan saudara-mara yang telah sudi menghulurkan bantuan dalam segala bentuk bantuan yang boleh diberikan, mengikut kemampuan masing-masing.

Terima kasih kerana membaca kisah tentang perpindahan yang meletihkan jiwa dan raga ini, walaupun dalam lingkungan geografi yang sama dan masih dalam Parlimen yang sama, ia tetap memberikan kesan mendalam kepada emosi dan fizikal kami.

Tuesday, July 28, 2009

2 3 BELAKANGAN INI...

Aku sibuk dengan FB.

Aku sibuk dengan urusan pindah.

Aku sibuk dengan urusan mengemas barang.

Aku sibuk mengerjakan tempat baru supaya siap.

Ah letihnya...

Aku takkan minta dalam sehari kita ada 25 jam, jauh sekali 30 jam.
Aku takkan mahu hari-hari aku jadi semakin panjang, sedangkan nyawa aku belum tentu berkurang pendeknya.
Aku tak fikir pun bila hari semakin panjang, kerja-kerja makin berkurang jumlahnya.

Tapi tulah, aku rasa kalau ada 25 atau 30 jam dalam sehari, mau keje aku makin bertambah banyak.

Pasal aku main pun sama banyak dengan rehat, waktu untuk keje dah kurang, heheh...

Talk about procrastination - I may not be the expert, but I'm quite good at it...

Dayyymmmnnn!!!

Baru tadi keje aku bertambah tak pasal-pasal.
Sebab mengantuk sangat.
Padan muka aku juga, pasal aku tak tutup ketat botol air aku tu. Amik lak pegang penutup je. Kalau Mak ada kat sini - sure aku kena marah punya. Pasal suka sangat pegang botol atau bekas makanan kat bahagian penutupnya je.

Degil. Buat lagi. Padan muka!

Huh, mujur juga air masak, dibuatnya air Nescafe?

Habis basah karpet, meja aku dan keyboard... Nasib baik - diulangi - nasib baik la cuma air masak je...

Terima kasihlah sebab sudi baca tentang coretan aku di kala aku mengantuk tak beragak ni - cepatlah rehat, nak tido!


Monday, July 27, 2009

HANYUT

Aku baru-baru ni hanyut dalam sebuah tempat yang baru sahaja aku terokai segala kelebihan dan keseronokannya.

Malang sekali ia membuatkan aku terlupa langsung nak update blog ini.

Malah portal Jiwang yang selalu aku lawati dulu sehingga berjaya mendapat ranking Die Hard Fan pun telah aku lupa sama sekali.

Semuanya kerana dia - aku hanyut kerana dia - aku tak bersalah ok? *muka kesian minta simpati*

Jadi maafkanlah aku kepada kawan-kawan yang sudi membaca, kerana aku tidak berdaya mengemaskini blog ini kerana cengkaman benda yang menghanyutkan aku tu, jauh lebih kuat daripada kudrat aku yang tak berapa nak ada ni...

Tambah-tambah pula feedback2 yang diterima memang secepat mungkin dan ini membuatkan aku lebih liat untuk keluar, sehingga aku terasakan seolah hidup aku tidak lengkap, seperti seorang Melayu tipikal yang tidak dapat nasi seharian pasti akan rasa sewel - begitulah juga aku...

Terima kasih kerana membaca tentang kehanyutan ku di dalam bidang per-Facebook-an dalam beberapa kebelakangan ini...

Hehehee...


Friday, July 17, 2009

LAGI YANG MANA SATU...

Lagi yang mana satu yang lebih elok. Jangan marah ek...

Bukan apa, bukan aku tak yakin pada diri sendiri. Cuma sesekali aku tertanya juga, apa agaknya pendapat orang tentang penampilan aku.

Ok, mana lebih elok - tudung cream colored with yellow hue [gambar kiri],...



atau tudung off-white [gambar kanan - tolong abaikan mekap aku yang tak seberapa itu, ok?]

Aku masih belum berpeluang lagi mencari tudung yang lebih sesuai untuk baju kain kapas yang ramai kata, comel rupanya ini...

Kalau dah jumpa yang lebih sesuai, aku akan paste di sini heheh...

Terima kasih kerana membaca & memberikan pendapat!

JUMAAT YANG,...

Pagi-pagi lagi aku dah kena...

Nak cerita pun malas... Pasal tak ke mana juga sudahnya...

Pi mai tang tu juga...

Pelik kadang-kadang bila kita kena jawab benda yang tak kena-mengena sangat dengan kita...

Kalau tak nak tanggungjawab - janganlah terima tanggungjawab tu at the first place!

Apapun aku tetap rasa aku macam yang kucing ni nyatakan...

Kalau tak, kenapa orang2 sebegitu asik cari aku atas kepincangan mereka kan?
[Selain daripada fakta bahawa mereka memang nakkan aku juga yang mereka boleh salahkan lah...]

Ngaku je lah korang rasa aku gini [ahaks!]

Terima kasih kerana membaca kenyataan perasaan di hari Jumaat ini...

Thursday, July 16, 2009

SIGNAL DUDE, SIGNAL

Hari Selasa [140709] baru ni kita dikejutkan dengan berita sebuah bas Rapid KL terjunam ke lorong motorsikal di Lebuhraya Persekutuan yang menghala dari Petaling Jaya ke Kuala Lumpur.

Tipulah kalau aku kata yang aku tak terasa bimbang kalau-kalau aku akan terjejas dalam apa-apa aspek pun sepanjang melalui perjalanan pulang ke rumah, petang Selasa tu.

Mujur juga rupanya aku tak melalui jalan itu pun, sebab kemalangan terjadi di sebelah highway sana - jalan menuju ke rumah aku adalah dari arah bertentangan.

Tak kiralah - tapi ia tetap membuatkan aku rasa cuak sebab betapa mudahnya kemalangan berlaku.

Atau dalam kes ini - kesialan, adalah lebih tepat.

Maaf kalau ada yang tak suka bahasa aku ni - tapi itu saja yang cukup sesuai menggambarkan betapa merbahayanya sikap kurang ajar apabila berada di jalan raya, tak kiralah apa pun kenderaan kita.

Sebab tu aku sendiri pun memang tak segan-silu nak honkan pemandu yang tengah sedap bercakap di telefon sambil memandu. Atau yang tak reti nak guna signal, macamlah bila nak nyalakan signal tu, sampai nak kena keluar daripada kereta, yang macam susah sangat.

Bukan tak pernah aku jeritkan pemandu yang kurang ajar - tiba-tiba je keluar daripada laluan tanpa bagi signal, ataupun baru je bagi signal dia terus je keluar daripada laluan dan yang memandu macam tengah sedap buat benda tak senonoh dengan pasangan mereka sampai terhoyong-hayang kereta.

"SIGNAL DUDE, SIGNAL!" *pin pinnnnnnnnnnnnnnnnn!* [biasanya disertai dengan berbakul sumpah-seranah dan sesekali, penumbuk ataupun lagi best, jari tengah]

Kenapa aku marah?

Sebab aku naik motor, dude.

Kalau aku kemalangan disebabkan engkau, polis akan tetap salahkan aku sebab pada dorang - yang naik motor ni semuanya Mat Rempit perangai haram!

So kalau kau nak mati sangat pasal tak takut langsung drive sambil SMS @ bergayut di telefon SILAKAN... Tapi jangan dekat-dekat dengan aku...


Ok, berbalik kepada cerita kemalangan menakutkan tu tadi...

Malam tu lepas Maghrib aku tengok berita di TV1 dan TV3 yang mengatakan bahawa kemalangan berpunca akibat seorang pemandu kereta Satria @ Wira biru gelap yang tiba-tiba menukar laluan daripada kanan ke kiri apabila memasuki persimpangan berlampu isyarat selepas keluar daripada Lebuhraya Persekutuan.

Kereta yang menghala dari Petaling Jaya itu dikatakan telah menukar laluan secara tiba-tiba tanpa memberikan lampu signal dalam masa yang bersesuaian sehingga menyebabkan pemandu bas terkejut dan cuba mengelakkan kereta tersebut, tetapi malang bila dia hilang kawalan terhadap pemanduannya dan terus terjunam ke lorong laluan motor yang berada 4.5 meter di bawah jalan tersebut.

Walaupun tak ada yang MATI, tapi aku tetap simpati kepada mangsa-mangsa - pemandu & penumpang bas serta sebuah kereta lain yang turut terbabit secara tidak sengaja kerana berada di bahagian belakang bas itu - kereta tersebut telah terlanggar bahagian belakang bas dan mujur saja pemandu & penumpangnya hanya cedera ringan.


Sebagai salah seorang penduduk kawasan sini yang sudah biasa sangat dengan segala lekuk lubang bonggol jalan raya di sekitar kawasan ini, aku faham sangat kenapa pemandu tu tiba-tiba menukar laluannya sebab dia pastinya terkeliru.

Kalau dia terus ke kanan, dia akan ke Kg. Kerinchi.

Kalau dia ke kanan tapi lepas lampu isyarat dia terus je, dia akan masuk Lebuhraya Persekutuan semula dan melalui depan Angkasapuri & Mid Valley, seterusnya menuju ke Brickfields/Seremban/Seputeh atau pun pusat bandar Kuala Lumpur.

Tapi disebabkan keadaan jalan yang kurang jelas tanda tunjuk arah dan garisan jalan yang aku rasa macam dah tak berapa nak ada, ditambah pulak dengan kebangangan tak sudah pemandu kereta tu - membuatkannya terus menukar laluan tanpa memberikan sebarang isyarat kepada pemandu lain, seolah-olah perbuatan yang sekurang ajar itu tidak akan memberikan sebarang kesan kepada orang lain.

Nampak sangat dia dah biasa buat macam tu kan - tukar lane sesuka hati tanpa beri sebarang isyarat dan terus keluar saja dari laluan asalnya, bukan berdikit-dikit?


Aku harap pemandu tu akan ditimpa perasaan bersalah yang amat sangat, sehingga menjadikan dia hilang kewarasan akalnya terus, lantas menjadikan dia terus gila.

Ataupun satu hari nanti, ahli keluarganya jadi mangsa pemandu sial yang lain, sebagai timbal balik perbuatan sialnya pada satu ketika dulu [hari Selasa itu] yang membahayakan ramai nyawa lain.


Aku terfikir juga di satu sudut lain. Tak adakah sebarang rang undang-undang atau akta yang akan digubal untuk mencegah perbuatan kurang ajar ini supaya tidak berulang di lain kali?

Atau,... mungkin sebab tak ada yang MATI pada hari Selasa baru ni, sebab tu kejadian tu dipandang sebelah mata dan bagaikan dibawa angin lalu saja?

Mungkin perlu jadi satu kemestian agaknya - kena ada yang MATI ngeri, terburai isi perut, terheret tergilis sampai otak bersepai-sepai anggota badan tercerai-berai ke sana ke mari, baru agaknya pihak berkenaan akan buat some sort of actions, untuk menunjukkan fungsi mereka.

Nampak sangatkan?

Terima kasihlah kerana membaca pandangan peribadi yang tidak dipengaruhi oleh mana-mana pihak, sebaliknya telah aku harungi sendiri segala perangai pemandu-pemandu berhati & berakalkan babi, di sebalik topeng manusia...

Tuesday, July 14, 2009

GATAL

Gatalnya badan aku - sana-sini timbul ruam.

Aku pun dah hilang punca dah memikirkan apa lagi yang tak kena sampai ruam yang baru je muncul 2 minggu sudah dan dah baik pun, timbul semula.

Seafood?

Aku tak makan gila-gila, jauh sekali on regular basis. Semalam dalam mihun yang aku bawa balik untuk berbuka di rumah cuma ada seekor saja udang kecik yang berkulit keras gila. Tu je lah sekor.

Perfume?

Aku dah tak pakai dah perfume nih... Mesti kulit aku irritated gila jadinya...

Berpanas?

Esh... Bila masa pulak... Aku mana ada berpanas sampai berpeluh teruk... Dok diam je kat opis neh... Habis jauh pun jalan ke Tingkat 27 nak jumpa K. Sherin ataupun pasal nak naik lif...

Rasa cam nak je pegi klinik dan mintak injection lagi pasal aku dah tak tahan dengan kegatalan di sana-sini yang mengetip-ngetip, menguit-nguit memanggil untuk digaru...

Nak tido malam pun susah pasal hampir setiap masa aku rasa gatal ya amat...

*sigh*

Terima kasih kerana membaca tentang kesulitan aku ini...